Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Méhnyakrák

A méhnyakrák 4 jele, amit túl könnyű figyelmen kívül hagyni

2024. június 20.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek méhnyakrák
A méhnyakrák 4 jele, amit túl könnyű figyelmen kívül hagyni
© Pexels

A méhnyakrák néhány tünetét sokan nem veszik eléggé komolyan. 


A méhnyakrák rendkívül alattomos betegség, a jeleket gyakran figyelmen kívül hagyják a nők. Sokan azt gondolják, hogy valószínűleg csak a menstruációjuk okozza a problémát, emaitt pedig megesik, későn ismerik fel, tényleg nagy a baj. Persze egyből sosem kell a legrosszabbra gondolni, ám ha a lenti tünetek közül csak egy is már huzamosabb ideje fennáll, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz és kérj egy alapos kivizsgálást. 

Fájdalom vagy vérzés szex közben/után 

A szex közbeni fájdalom vagy vérzés szögezzük le, egyáltalán nem normális. Persze, egyéb más, egészségügyi probléma is állhat a háttérben, de annyi bizonyos, valami okozza. Sajnos az előrehaladott méhnyakrák egyik tünete is lehet a fájdalmas közösülés, amelyet a daganat növekedése okoz. Ha az együttlétek állandó fájdalommal járnak, netán hosszan tartó vérzést is tapasztalsz, akkor ne késlekedj, azonnal irány az orvos. 

Rendszertelen ciklus 

Sok nőnél előfordul, hogy időnként felborul a ciklusa. Ezt okozhatja valamilyen antibiotikum, a stressz vagy bármilyen hormonális változás. Ha viszont neked általában minden rendben van a menzeszeddel, majd hirtelen ki-kihagy, de a menopauza még szóba sem jöhet, akkor nem árt utánajárni a dolognak. A szakértők azt mondják, hogy mind a kimaradó, mind pedig a túl sokáig vagy túl gyakran jelentkező vérzés is jelezhet méhnyakrákot, szóval, ha bármi rendelleneset tapasztalsz a vérzésedben, akkor fordulj orvoshoz. 

Szokatlan hüvelyi folyás 

A hüvelyi folyás bizonyos értelemben normális, de előfordulhat, hogy valami megváltozik. Ha kellemetlen szagú, rózsaszínes-barnás, esetenként véres váladék jelentkezik, az semmiképpen sem jó jel, akár a méhnyakrák előjele is lehet. Persze könnyen lehet, hogy valami egészen más dologról van szó, de az biztos, hogy egészségügyi probléma okozza, szóval mindenféleképpen orvosi ellenőrzés szükséges. 

Fájdalom a kismedence környékén 

A menzesz előtt, alatt egyáltalán nem ritka, ha fáj a kismedence környéke, de ha a fájdalom tartós, szűnni nem akaró, akkor azt semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni. A fájdalom lehet éles vagy tompa, elterjedhet a medence teljes területén, de akár egy meghatározott területen koncentrálódhat. Akárhogy is, a fájdalom mindenképpen figyelmeztető jel, ami nem szabad elodázni. 

(via)

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves