Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Általános tünetek

Ez a rák 5 legfontosabb jele, amit sosem szabad figyelmen kívül hagyni

2024. június 03.

3 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség tünetek
Ez a rák 5 legfontosabb jele, amit sosem szabad figyelmen kívül hagyni
© Shutterstock

A rák esetében a korai diagnózis életmentő lehet. 


Minden második embernél kialakul a rák valamilyen formája élete során, de a betegség korai tüneteit gyakran nehéz észrevenni. Több mint 200 különböző ráktípus létezik, az orvosok pedig nem győzik hangsúlyozni, hogy kérjünk segítséget, ha valamilyen elváltozást észlelünk az egészségünkkel kapcsolatban.

A rutinszerű szűrővizsgálatok segíthetnek a rák korai felismerésében, de vannak olyan tünetek is, amelyekre érdemes odafigyelni, és amelyek a betegség korai jelei lehetnek. Fontos megjegyezni, hogy az alábbi tünetek egyikének észlelése még nem jelenti azt, hogy valaki rákbeteg, de a kivizsgálás mindenképpen fontos. 

Megmagyarázhatatlan fogyás

Az ok nélküli fogyásra mindenképpen fontos figyelni, különösen abban az esetben, ha nem 1-2 kilóról van szó. Sok esetben ez a rákbetegség első jele. Ehhez társulhat még étvágytalanság is. Természetesen több más betegség is okozhatja a tünetet, de mindenképpen fontos egy orvossal konzultálni az ügyben. 

Fáradtság

Az egyik legnehezebben felismerhető tünet a fáradtság. Azonban a rák okozta fáradtság általában nem ugyanaz, mint amikor egy hosszú munkanap vagy sportolás után nincs elég energiája az embernek. Az extrém fáradtság, amely pihenéssel sem javul, a rák korai jele lehet. Ez azért van, mert a rák a szervezet tápanyagait használja fel a növekedéshez és a fejlődéshez, ami azt jelenti, hogy már nem pótolja a szervezetet.

Láz

A hőemelkedés vagy magas láz általában akkor jelentkezik, amikor megfázunk vagy influenzásak vagyunk. A visszatérő láz bizonyos jellemzői azonban összefüggésbe hozhatók a rákkal. A szakemberek kiemelik, hogy különösen figyelni kell, ha:

  • A láz általában éjszaka jelentkezik
  • Nincs más jele a fertőzésnek
  • Éjszakai izzadást tapasztal az érintett.

Fájdalom

A fájdalmat gyakran nehéz pontosan meghatározni, mivel számos probléma okozhatja, amelyek többsége nem rákos. Ha azonban tartós fájdalmat tapasztal valaki, az utalhat valamilyen alapbetegségre. A rák különböző módon okoz fájdalmat, és az általa kibocsátott vegyi anyagok is szerepet játszhatnak. 

Bőrelváltozások

Mint testünk legnagyobb szerve, a bőr jó képet adhat általános egészségi állapotunkról. A sárgaság az egyik olyan tünet, amely rákos megbetegedésre utalhat. Az anyajegyek változásai szintén aggodalomra adhatnak okot, különösen, ha egy anyajegy:

  • Aszimmetrikus, vagy csipkézett szélei vannak
  • Szabálytalan határokkal rendelkezik
  • Megváltoztatja a színét vagy sötétebbé válik
  • Nagy vagy növekszik.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves