Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kutatás

Kiderült, mi az összefüggés a rák és az elhízás között

2024. május 31.

3 perc olvasás

ELLE

elhízás rák rákbetegség
Kiderült, mi az összefüggés a rák és az elhízás között
© Shutterstock

A rák és az elhízás kapcsolatát vizsgálták a kutatók. 


Már korábban is több kutatás született azzal kapcsolatban, hogy a rák kialakulásának kockázatát növeli az elhízás. Most azonban a tudósok arra jöttek rá, hogy több mint kétszer annyi rákos megbetegedés történhet a túlsúly miatt, mint azt korábban gondolták. 

Ez derült ki

Egy négymillió embert 40 éven keresztül nyomon követő tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy 19-cel több rákos megbetegedés kapcsolódik a súlyos túlsúlyhoz. Eddig úgy gondolták, hogy csak 13, köztük a mell, a máj és a hasnyálmirigy megbetegedését okozza az elhízás aránya.

Az úttörő tanulmány azonban 32-re növeli a testsúlyhoz kötődő rákos megbetegedések számát. Ez azonban azt is jelenti, hogy  a súlytöbblet a rákos megbetegedések 40%-ának növeli a kockázatát, ezt a számot 2016-ban 25%-nak gondolták. 

Az elhízás hatása a rákra nagyobb lehet, mint azt eddig gondoltuk, mivel több rákos megbetegedés kockázati tényezője, különösen a ritkább fajtáké

– mondta Dr. Ming Sun, a svédországi Lund Egyetem vezető kutatója.

Ez a helyzet a nőkkel és a férfiakkal

A tanulmány megállapította, hogy a BMI öt százalékpontos növekedése a férfiak esetében 24%-kal, a nők esetében 12%-kal növeli az eredeti 13 rákos megbetegedés kockázatát. Ugyanez a növekedés - ami elég ahhoz, hogy valaki az elhízás határára kerüljön, 19 másik rákos megbetegedéssel is összefüggésbe hozható, a férfiak esetében 17%-kal, a nőknél 13%-kal növelve a veszélyt.

Bárki, akinek a testtömegindexe meghaladja a 30-at, klinikailag elhízottnak számít. A BMI-t úgy számítják ki, hogy egy felnőtt kilogrammban kifejezett testsúlyát elosztják a négyzetméterben kifejezett magasságával.  A kutatók a rák 122 típusát és altípusát vizsgálták. Az elhízással összefüggésbe hozhatónak találtak többek között rosszindulatú melanomát, gyomortumort, vékonybél-, fej- és nyaki daganatokat.

Ez a helyzet Magyarországon

Egy 2022-es vizsgálat kimutatta, hogy tízből hat magyar túlsúlyos vagy elhízott, és ez a teljes felnőtt lakosság 64%-át jelenti. 2023-ban pedig az derült ki, hogy Európában benne vagyunk a top háromban, a világon pedig a top tíz elhízott nemzet között szerepelünk. Ennek oka legfőképpen a táplálkozás, a mozgáshiány az oka, de befolyásolják a hormonok is.

Via 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves