Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Mellrák

Sokkoló, ami kiderült a rúzs használatáról: így okozhat mellrákot

2024. június 01.

3 perc olvasás

ELLE

ajakrúzs mellrák rák rúzs
Sokkoló, ami kiderült a rúzs használatáról: így okozhat mellrákot
© Freepik

Vigyázz a rúzsokkal! Egyes terméket mellrákot okozhatnak. 


Szakértők szerint a rúzsokban és a körömlakkban lévő vegyszerek befolyásolhatják a mellszövetek egészséges fejlődését, ami aztán rákhoz vezethet. Persze ez nem azt jelenti, hogy akkor most a sminktáskád teljes tartalmát ki kellene dobnod, de az biztos, hogy az összetevőke nem árt odafigyelni a vásárlás során. 

Hormonszerű tulajdonságok 

 Deena Mary Atieh Graham onkológus szerint ugyanis a rúzsók, az alapozók és más szépségápolási termékek tartalmzhatnak olyan tartósítószereket, melyek hormonszerű tulajdonságokkal rendelkeznek, ezáltal pedig megváltoztathaják a hormonális környezetet. Idővel ezek a károsító anyagok befolyásolhatják az ösztrogén és más hormonok működését a szervezetben, ezek az összetevők pedig elméletileg előidézhetik a daganatok, akár a mellrák kialakulását. 

A félelmetes parabének 

A kozmetikai termékek köztudottan számos összetevőt tartalmaznak, de néhány vegyszert jelenleg is tanulmányoznak a mellrákkal való lehetséges összefüggések felderítésére. Az egyik ilyen a széles körben is ismert parabén, ami egyfajta tartósítószerként működik. Ennek köszönhetően állnak el hosszabb ideig a kozmetikai termékek, egyebek között a rúzsok is. Persze most nyilván mindenki arra a következtetésre jut, hogy a parabén az ördögtől való, de ez így ebben a formában nem igaz. Egy 2004-es tanulmány ugyan elsők között számolt be arról, hogy parabének nyomait fedezték fel egyes emlőrák-tumormintákban, viszont ok-okozati összefüggést nem találtak arra vonatkozóan, hogy konkrétan a parabének feleltek volna a daganat megjelenéséért. Persze némi aggodalomra adhat okot, hogy egy később kutatás során megállapították, hogy 40 emlőeltávolításon átesett nőtől gyűjtött 160 szövetminta 99 százalékban tartalmazta a parabént. 

Magyarázat 

Későbbi tanulmányokban megpróbáltak a jelenségre magyarázatot adni, a következtetés szerint arról van szó, hogy a parabén képes lehet az ösztrogén-receptorok aktivilására, ami aztán befolyásolja a szervezet ösztrogén-háztartását. Mindez pedig ténylegesen összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával, viszont Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) azt mondja, hivatalos információ nincs arról, hogy a kozmetikumokban fellelhető parabének közvetlenül negatív hatással lennének az egészségre. 

A parabének korlátozása 

Az ugyanakkor aggasztó, hogy közvetve mégis szerepet játszhat a mellrák kialakulásában, éppen ezért sokan döntenek úgy, hogy korlátozzák azon termékek vásárlását, melyben parabének találhatók. Ez szerencsére ma már nem akkora kihívás, ugyanis a legtöbb termék esetén létezik alternatíva, ezekről viszont érdemes tudni, hogy a eltarthatóságuk minden bizonnyal jóval rövidebb lesz. Azonban azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy valószínűleg egy-egy parabéntartalmú termék alkalmazása nem fogja nagymértékben befolyásolni az egészséget, de azért nem árt odafigyelni arra, hogy senki ne essen túlzásba ezeknek a használatával. 

via és via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves