Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünet

Így jelezhet petefészekrákot a puffadás

2024. június 02.

2 perc olvasás

ELLE

betegség rák tünet petefészekrák puffadás
Így jelezhet petefészekrákot a puffadás
© Shutterstock

A petefészekrák egyik tünetét sokan nem veszik elég komolyan. 


A petefészekrák gyakoribb az idősebb, 50 év feletti nőknél, de előfordul, hogy a fiatalabb korosztályból is sokaknak szembesülniük kell a szörnyű diagnózissal. Vannak bizonyos kockázati tényezők, amelyek növelhetik a kialakulásának esélyét, beleértve a dohányzást és az olyan egészségügyi állapotokat, mint az endometriózis, valamint a cukorbetegség.

Sokszor későn diagnosztizálják

Az orvosok szerint a petefészekrákot sokszor későn diagnosztizálják, mert a tünetek nem egyértelműek vagy súlyosak, ezért nem kérnek időben segítséget az érintettek. Általában, mire megállapítják a betegséget addigra már a rák átterjedt a hasüregbe vagy azon túlra is. A későbbi diagnózissal azonban alacsonyabb a túlélési esély. Az egyik kulcsfontosságú tünet a puffadás lehet. 

Az újonnan jelentkező puffadás, amely két-három héten belül nem rendeződik,  gyakran jelentkezik nyilvánvaló kiváltó ok nélkül, és a szokásos kezelésekkel/étkezési változtatásokkal nem szűnik meg

– magyarázta Dr. Susanna Unsworth nőgyógyász a Mirror magazinnak. 

Egy másik fájdalmas tünet is jöhet 

A szakember kiemelte, hogy a medencében, a hátban vagy az alhasban jelentkező új fájdalmak is bajt jelezhetnek, különösen akkor, ha nem csillapodnak gyorsan. Ehhez pedig még jöhet újabb jelként a gyakori vizelési inger, valamint előfordulhat, hogy a betegeknek éjszaka is gyakrabban kell vécére menniük. 

Túlmenően a petefészekrák miatt az érintettek étvágytalanságot vagy étkezés utáni gyors teltségérzetet is tapasztalhatnak. A szakértők szerint érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk. Habár ezeket a problémákat többszáz más betegség okozhatja, mégis fontos utánajárni annak, hogy mi történik a szervezetünkben.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves