Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A rák egyik jele lehet ez a szokatlan tünet a szemben

2024. május 01.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség
A rák egyik jele lehet ez a szokatlan tünet a szemben
© Shutterstock

A ráknak sok tünetét nem vesszük elég komolyan. 


A rák alattomos tüneteit nehéz felismerni. Az orrüreg és orrmelléküreg rosszindulatú daganatai furcsa jelekkel mutatkozhatnak meg. A korai diagnózis azonban kulcsfontosságú a felépülést illetően, ezért a bizarr tüneteknek is figyelmet kell szentelni. 

Ez történhet a szemekkel

Az orrüreg vagy orrmelléküreg rosszindulatú daganata esetén a szemek elkezdhetnek kidudorodni. Az orr-rák számos tünete nehezen észlelhető, mivel olyanok lehetnek, mint egy közönséges megfázás jelei, de a rák előrehaladtával súlyosabb és egyértelműbb tünetek jelentkezhetnek. 

A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik az eldugult orr, amely általában csak az egyik oldalt érinti, és nem múlik el. Azonban még előfordulhat gyakran, az orrvérzés, a csökkent szaglás és a nyálka, amely lehet véres, de lehet, hogy nem. Azonban az emberek többsége ezeket a tüneteket már tapasztalta egy megfázás során, így nem meglepő, hogy sokan nem gondolnak arra, hogy komolyabb probléma állhat a háttérben. Azonban, ha már olyan jelek is megjelennek, mint a kidülledt szemek vagy a könnyezés, ami nem múlik el, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Szintén szakember segítségét kell kérni, ha a náthás tünetek hetek óta fennállnak.

Ezek a tünetek is megjelenhetnek

  • Duzzadt mirigyek a nyakon
  • Fájdalom vagy zsibbadás az arcon
  • Részleges látásvesztés vagy kettős látás
  • Fájdalom vagy nyomás az egyik fülben
  • Tartósan fennálló csomó vagy daganat az arcon, az orron vagy a szájpadláson

Az orr- és orrmelléküreg-rák vizsgálatát gyakran orr-endoszkópiával, más néven nasoendoszkópiával végzik, amelynek során egy hosszú, vékony, hajlékony csövet vezetnek be az orrba, amelynek végén kamera és fény van, hogy megvizsgálják a területet. Ez kellemetlen lehet, de lehet kérni, hogy érzéstelenítőt fújjanak a torok hátsó részére, hogy az érzés elviselhetőbb legyen.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves