Bár a hivatalos díjátadó ünnepséget csak októberben tartják, ma reggel bejelentették a Világ legjobb női séfje díj 2021-es győztesét, aki nem más, mint a perui Pía León.
A Világ 50 legjobb étterme rendezvénysorozat keretén belül minden évben megválasztják a világ legjobb női séfjét. Ezt a címet idén a 34 éves perui Pía León érdemelte ki, aki Limában vezeti Kjolle nevű éttermét.
A Peru fővárosában született és nevelkedett Pía León olyan családban nőtt fel, amely már egészen fiatalon belenevelte a munka értékét. Gyerekként sok időt töltött a konyhában édesanyjával, aki vendéglátós volt – tizenhat éves korától már mellette dolgozott, és közben rengeteget tanult. Az alapvető technikák mellett egy bizonyos életiskolát is: a következetesség és a kitartás fontosságát a céljaink eléréséhez.
Ezen értékek alapján Pía elvégezte a Cordon Bleu iskolát Limában, majd átkelt az óceánon, hogy Spanyolországban, a gironai El Celler Can Roca háromcsillagos étterem konyhájában gyarapítsa tapasztalatait. Tanulmányait a New York-i Ritzben, majd a híres séf, Gaston Acurio éttermében (Astrid y Gaston) folytatta Limában, egyetlen gondolattal a fejében: hogy felvegyék abba az étterembe, amelyet Virgilio Martinez, a gasztronómia akkoriban feltörekvő perui csillaga készült megnyitni. Az étterem honlapján jelentkezett az állásra, és sikerrel járt – elszántságának és tehetségének köszönhetően hamarosan executive séffé lépett elő, miközben a séf jobbkeze lett, aki később a kezét is megkérte.
Párjával ketten indították el 2012-ben a Peru különböző ökoszisztémáin alapuló kóstoló menü koncepcióját. Az inkák szent völgyének látványos tájait Cuzco környékén felfedezve Virgilio ráébredt, hogy hazája kevéssé ismert terroir-jai és az általuk őrzött kulináris kincsek milyen értékesek. Így született meg egy olyan menü ötlete, ahol minden egyes étel egy-egy mikro-terroir terméket testesít meg, a legalacsonyabb magasságtól – a tengerparttól és annak jódos ízvilágától a tengerszinten – egészen az Andok hegyláncának magaslataiig, az Amazonas buja dzsungelén át.
Ennek a menünek a megvalósításához a házaspár útra kelt, hogy beutazzák az egész országot, Malena Martinez, Virgilio húgának segítségével, aki botanikusok, biológusok és antropológusok segítségét kérte minden új, potenciális összetevő felkutatásához, osztályozásához és dokumentálásához. A találkozók – és a sok munka – meghozta gyümölcsét: olyannyira, hogy a trió úgy döntött, hogy megnyitja a MIL-t, egy élményéttermet, amelyet a kultúráknak, a tájaknak és az ősi andoki főzési technikáknak szenteltek, lélegzetelállító kilátással a Moray teraszos romjaira, amely Virgiliót teljesen új, 100%-ban perui kulináris inspirációs forrással látta el.
A Central étterem, amelyet Pía férjével, Virgilióval együtt vezet, a Barranco művészibb és kulturálisabb negyedébe költözött. Ezzel egy nagyobb komplexum része lett, amely egy kertnek, valamint a perui termékek és terroir-ok sokszínűségét kutató és dokumentáló laboratóriumnak is otthont ad. Itt található a Virgilio húga, Malena Martinez által vezetett Mater Iniciativa, egy koktélbár, és itt nyitotta meg első saját éttermét Pía – így született meg a Kjolle.
Az egész család letelepedett itt, gyakran lehet látni például Cristobalt, a házaspár kisfiát, amint a konyhában sétálgat, épp úgy, ahogy egykor az édesanyja is tette. Pía 2018-ban elnyerte a Latin-Amerika legjobb női séfje címet, innen pedig nem volt megállás, alig egy évvel később felkerült a világranglistára, méghozzá rögtön az előkelő 21. helyre.
Amikor a Central bezárta kapuit, hogy egy új környéken találja fel magát, Pía León tudta, hogy itt az ideje, hogy saját helyet találjon az önkifejezéséhez. Mindazt a tudást, felfedezést és találkozást akarta megörökíteni, amit utazásról utazásra, terroir-ról terroir-ra halmozott fel. „A Central konyhája Peru ökoszisztémáiról, tájairól mesél, én pedig a hihetetlen biodiverzitást akartam a középpontba állítani” – magyarázza, amikor a Central és a Kjolle közötti különbségről kérdezik.
Az étterem nevét egy különösen szívós andoki növény sáfrányszínű virágról kapta, amely a szélsőséges magasságokban, az oxigén- és vízhiány ellenére is szépen fejlődik. Valószínűleg nem véletlen a párhuzam, ha ismerjük a fiatal séf kitartását. A káprázatos virágot Peruban szövetek és főzetek színezésére használják, az élénk színek pedig Pía León tányérjainak meghatározó elemei is egyben.
Forrás: Elle
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!