Quantcast

3 klassz hely Budapesten: A Sophie, a Franziska meg a Béla

Tökéletes reggelizőhelyek, vagány nappalik

1. Sikkes bisztró az Opera mögött

Lehet, hogy az Operaház fel van állványozva, és épp nem a legszebb arcát mutatja, tőle alig pár lépésnyire viszont egy igazán sikkes kis bisztróba futottunk bele. A neve Sophie Brasserie, már ez is suggalja a franciás hangulatot, és persze a séf is, Ferencz Gábor, aki hosszú éveken keresztül Franciországban dolgozott. A hely úgy jellemzi saját magát, mint "szofisztikált gasztronómia". Kifinomult, de nem túlgondolt ételeket kínál, nemzetközi mércével mér, de a modern magyar konyha szépségét is megmutatja. A Sophie nem akar mindent. A borlapot például úgy találták ki, hogy ne azzal nyűgözze le a vendégeket, hogy több oldal hosszúságú, hanem azzal, hogy szerepel rajta néhány igazi ritkaság, amit máshol nem feltétlen lehet megkóstolni. A bartender saját koktéllapot állított össze, így aztán a koktélválaszték tényleg olyan, amibe nem futunk bele minden sarkon.

Az étlapon jelenleg a kacsamáj bonbon a legnépszerűbb étel. Ezt például úgy találták ki, hogy a kacsamáj tulajdonképpen egy konyakmeggy formájában köszön vissza, és még csokiborítást is kap. A Sophie-ban az is nagyon jó, hogy egy asztalnál tud nagyon jót enni egy húsimádó, egy vegán, egy gluténérzékeny és még sorolhatnánk.

8 és 11 között reggelizni is lehet, az Eggs Benedicttől kezdve az amerikai palacsintán át a granoláig megfér egymás mellett mindenféle reggeliző stílus.

Hamarosan nyílik a terasz, alig várjuk, hogy elköltsünk egy jóleső reggelit, egy gyors munkaebédet, vagy egy ráérős vacsorát néhány koktéllal a Hajós utca és az Ó utca sarkán!

Cím: VI. Hajós u. 25., Facebook Instagram

2. Franziska otthonra lelt

Franziska bonbonjaiért már odavagyunk egy ideje, imádtuk, amikor bejöttek a képbe ezek az organikus kis desszertek. Nem véletlen, hogy a Home of Franziska is azonnal sikert aratott, amint megnyitott az Iskola utcában.

A Franziskában az is nagyon jó, hogy bár a kínálatban eredetileg javarészt vegán finomságok szerepeltek, maga a hely nem állt meg itt. Ahogyan a szlogen is mondja, a három fő pillér a specialty kávé, az egészséges brunch és az organikus desszertek. Mindezek egy olyan szépen megtervezett helyen, ahol számítanak a részletek, és minden apróság az otthonosság érzetét kelti.

A Franziskában is egy asztalnál tud jól lakni az is, aki szigorúan vegán, és az is, aki csupán egészségesen szeret táplálkozni. Legyen szó egy friss smoothie-ról, egy full extrás szendvicsről, vagy egy szuperegészséges desszertről, a Franziskában szívesen elidőzünk bármelyik felett. Amit semmiképp ne hagyjatok ki, az a Tropical Smoothie Bowl, ami - tapasztalatből mondjuk - egykettőre azt az érzetet kelti, mintha egy trópusi szigetre cseppentünk volna.

 Cím: I., Iskola u. 29., FacebookInstagram

3. Kedvenc Bélánk a Bartókon

Ma már Buda sem számít jóhelymentes övezetnek, a Móricz Zsigmond tér és a Szent Gellért tér között pedig egyre több a hívogató kávézó, pékség és kiskocsma.

A Béla igazából egy betűszó, és azt takarja, hogy Bár, Étterem, Lakás és Arborétum. Mik ezek, ha nem egy 21. századi nappali legalapvetőbb kellékei? Jó látni, hogy a legjobb helyek Budapesten mind egyediségre törekednek, nem akarnak egy kaptafára készülni, de bárhol a világon megállnák a helyüket. A Béla is ilyen. Otthonos,  ismerős, mégsincs belőle több.

Az étlapon itt is dominálnak az egészséges fogások, a hely emblematikus étele a különböző “feltétekkel” érkező grillezett lepény. Ha azonban egy igazán stílusos nappali elhajlást tervezünk a Bélában, érdemes szétnézni a koktéllapon is, ahol olyan kreálmányok várják, hogy sorra kerüljenek, mint például a Béla flipflopban, ami a zokni-szandál inspirációra épül. Aki komolyan veszi a rumfogyasztást, az is megtalálja itt a számítását, akkora a kínálat.

A Béla nemcsak a testi örömökre helyezi a hangsúlyt, hanem az elmét is csiszolja, és a legvagányabb és legkortársabb kulturális programokkal áll elő időről időre. E sorok írója hardcore Béla-rajongó, és szeretné minden olvasóval tudatni, hogy a Bélában megvalósul az, amiről azt hinnénk, "bezzeg a régi szép időkben " volt, de ma már kiveszett: a legkülönfélébb vendégek barátkoznak itt össze vagy maradnak zárásig egy-egy váratlan, de hosszúra nyúló beszélgetésre. Ugyanitt elhangzott az is, hogy "Én ezek után már csak pénzért megyek át Pestre".

Cím: XI., Bartók Béla út 23., Facebook, Instagram