Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Minőség

„Értő közönség nélkül nem létezik fine dining”

2021. december 22.

3 perc olvasás

Tischler Petra

fine dining prognózis Tischler Petra
„Értő közönség nélkül nem létezik fine dining”

A Covid-időszak alatt végképp nyilvánvalóvá vált, hogy míg a főváros csúcskategóriás éttermeinek vendégköre leginkább külföldiekből és a gasztronómia iránt érdeklődő businessrétegből áll, a vidéki, hasonlóan magas színvonalú éttermekben a magyar vendégek részvétele hangsúlyos.


Ahhoz pedig, hogy az értő hazai közönség köre bővüljön, elkerülhetetlen, hogy folytassuk a gasztronómiai edukációjukat. Értő közönség nélkül ugyanis nem létezik fine dining. Hiszen ha a vendégnek nincs elég információja arról, milyen a minőségi alapanyag, mitől izgalmasak a hagyományos ételek újragondolt változatai, akkor azt sem fogja érteni, bizonyos éttermekben miért kerül egy paprikás csirke megközelítőleg annyiba, mint máshol egy egzotikus fogás. 

Persze a különlegességekre való fogékonyságra is érdemes figyelni: a tengeri ételek vonalán például ma már kevesebben idegenkednek az osztrigától, ezután pedig jöhetnek az olyan izgalmas alapanyagok, mint a percebes (kacsakagyló) vagy az abalon kagyló (tengeri fülcsiga), esetleg a tengeri pók, amelynek tíz hosszú lábából lehet fantasztikusan izgalmas fogásokat készíteni. 

A jövő fine diningjának egyik fontos része az elfeledett, vagy korábban akár lenézett alapanyagok újrafelfedezése is. Pár év, és talán senki nem fog meglepődni azon, hogy egy magyar séf nyírfából csapolt nyírfavízből készít szirupot, vagy zuzmót, esetleg primulát tálal fel a tányéron – ahogy teszik azt az Őrség egyik éttermében. Az erdei, mezei „gyűjtögető életmódjukról” híres séfeket egyre többen követik, amik a terroir jelleget is erősítik. Hiszen szerencsére egyre több olyan kezdeményezés ismert, melyek célja, hogy zömében helyi zöldségek, gyümölcsök, húsáruk kerüljenek az étlapokra. A legjobb forgatókönyv persze az, amikor az étterem saját területtel és kerttel rendelkezik, és a lehető legönellátóbb módon termeszti vagy tenyészti a felhasznált alapanyagokat. Vagyis lassan kinövi magát egy olyan tudatos éttermi generáció, amely számára prioritás a fenntarthatóság és a környezettudatosság.

Azok a luxuséttermek, amelyek az haute cuisine régi iskoláját követve a minőséget gyakran olyan helyeken keresik, mint az alapanyagok alakjának tökéletes azonossága, és e szerint szelektálnak közülük, rendkívül pazarlóak. Ez a szemlélet ma már leáldozóban van, a jövő mindenképpen a fenntarthatóbb működésé – legyen szó a konyhai és éttermi hulladék szelektív gyűjtéséről és minimálisra csökkentéséről, vagy a munkaerő optimális és emberközpontú menedzseléséről. (Ahogyan azt is jó látni, hogy a gasztronómiában is egyre több szegmensben képviseltetik magukat nők magasabb pozíciókban.)  

A zöld szempontokban pedig sokan nem akadályt, hanem nagyon is lehetőségeket látnak. Ennek bizonyítékát láthatjuk a Chef’s Table vagy a The Final Table című Netflix-sorozatokban is, melyekben egyes séfek hihetetlen művészi kreativitással dolgoztak fel például rég elfeledett alapanyagokat. Akiket érdekel a gasztronómia jövője, ezekben az epizódokban megelevenedhet előtte.

A cikk eredetileg az Elle magazin 2021. szeptemberi lapszámának Prognózis rovatában jelent meg.


A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket
1

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket

2022.08.18. 1 perc olvasás

Két macska van ezen a képen, de csak az emberek 1%-a képes megtalálni őket

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet
2

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet

2024.01.12. 2 perc olvasás

A rák egyik jele lehet ez a lefekvéskor jelentkező tünet

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb
3

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb

2022.08.26. 1 perc olvasás

2030-ra ez az undorító szakma lehet a legnépszerűbb

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen
4

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen

2022.08.05. 1 perc olvasás

Csak a legokosabbaknak sikerül 20 másodperc alatt kiszúrni az egeret a képen

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni
5

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

2023.06.14. 2 perc olvasás

Egy orvos elárulta a rákbetegségek legfontosabb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is
6

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is

2022.09.01. 1 perc olvasás

Bevezetik a menstruációs szabadságot Magyarországon is

 Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?
7

Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?

2022.07.26. 1 perc olvasás

Te megtalálod a lovat 15 másodperc alatt a képen?

 Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül
8

Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül

2022.07.13. 1 perc olvasás

Te megtalálod mind a négy nőt a rajzon? Csak az emberek 1 százalékának sikerül

ezek is érdekelhetnek

Rítusok és közösségek: a vallás újabb formái a modern korban

Rítusok és közösségek: a vallás újabb formái a modern korban

2022.01.18. 4 perc olvasás

#Faith

Jövőnk a csillagokban?

Jövőnk a csillagokban?

2022.01.16. 3 perc olvasás

Prognózis

Hisz-e a tudomány?

Hisz-e a tudomány?

2022.01.13. 3 perc olvasás

Asztrofizika

„Az emberek ma is vágynak a spiritualitásra, de nem kérnek az elnyomó, erőszakos közegekből”

„Az emberek ma is vágynak a spiritualitásra, de nem kérnek az elnyomó, erőszakos közegekből”

2022.01.12. 4 perc olvasás

Vallás

„A környezeti szempontból kialakított étrendnek egyre fontosabb szerep jut”

„A környezeti szempontból kialakított étrendnek egyre fontosabb szerep jut”

2022.01.02. 2 perc olvasás

Fenntartható

„Az örökkévalóságnak csak a márványszobrok maradnak”

„Az örökkévalóságnak csak a márványszobrok maradnak”

2022.01.02. 3 perc olvasás

Képzőművészet

„Az életmódorvoslás és a táplálásterápia lesz a 21. század két meghatározó tudománya”

„Az életmódorvoslás és a táplálásterápia lesz a 21. század két meghatározó tudománya”

2022.01.01. 3 perc olvasás

Egészség

„A kérdés az, hogy a korlátozások feloldása után mekkora boom várható?”

„A kérdés az, hogy a korlátozások feloldása után mekkora boom várható?”

2021.12.31. 1 perc olvasás

Utazás

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves