Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

INTERJÚ

Tényleg az a jóga, amit az Instán látsz?

2022. november 24.

5 perc olvasás

ELLE

jóga interjú Czapári Edit Dittó astanga Mudita jógaflow
Tényleg az a jóga, amit az Instán látsz?
© Czapári Edit Dittó

Biztos, hogy a te social feedeben is egyre gyakrabban bukkannak fel az első ránézésre kivitelezhetetlennek tűnő jógapózok: egy lenyűgöző spárga az aranyló fényű tengerparton, vagy egy egylábas híd valamelyik menő stúdióban. De vajon jót tesz a tradicionális jógának ha elfilteresedik, vagy ez is csak egy hamis kép az Instától, mint azt sok esetben már megszokhattuk? Ennek jártunk utána!


Nagyjából tíz évvel ezelőttig a divatipart és a print magazinokat okolta a világ a hamis valóság megteremtéséért: hogy a modellek túl szépek, túl vékonyak, túl fiatalok. Aztán jött az Instagram, és most már mindenki olyan látszat valóságot teremt magának, amit csak elbír a faceapp. És persze ez nemcsak a személyes döntésünk, de a bennünket körülvevő világra is igaz.

Vegyük például a jógát: vajon nem veszi el a kedvedet a gyakorlástól, ha azt látod, hogy mások még reggeli előtt képesek mindkét lábfejüket a nyakukba akasztani? Neked pedig egy kicsit fáj a derekad, miközben felállsz az asztaltól…

Fotó: Czapári Edit Dittó

A jelenségről Czapári Edit Dittót, a budapesti Mudita astanga és jógaflow stúdió alapítóját és tanárát kérdeztük.

„Alapvetően nem a haladó szintű ászanák bemutatásával van a gond. A jóga egyik legnagyobb ajándéka, hogy rendszeres gyakorlással bármit képes vagy megvalósítani, még azt is, ami elsőre lehetetlennek tűnt számodra és ez persze a jógamatracon túli világra is igaz. Nem kell más, csak te és a kitartásod, és ezt fantasztikus megtapasztalni. Másrészt tényleg rengeteg jógás celebet látni a social médiában, kimondottan nehéz, haladó ászanákban, ami tévesen azt sugallhatja, hogy a jóga csak a fizikai gyakorlásról szól, miközben ez egy sokkal összetettebb rendszer."

Annak, aki még nem kezdett el jógázni, de kedvet érez rá, nem lehet megtévesztő a sok tökéletes testű, mesés tájakon fotózott jógi, trendi jóga ruhákban?

„Az Instagram egyik veszélye, hogy hamis önképet alakít ki, a jógázás kapcsán is. Főleg, mert  mára már komoly iparág épül a jógára: vegyél trendi színekben matracot, drága jóga ruhákat, táplálékkiegészítőket, utazz el méregdrága jógatáborokba… ez nem a jóga tradicionális szellemisége. Persze, kellenek az élethez jó dolgok, amik segíthetik a fejlődést is, de fontos ebben is megtalálni az egyensúlyt. Mert például az is egy hamis önképet ad, hogy te csak akkor vagy elég jó, ha menő jóga ruhában gyakorolsz. Az ászana gyakorláshoz csak te kellesz és a matracod, vagy csak az otthoni kedvenc szőnyeged."

Fotó: Czapári Edit Dittó

Mi az a jógával kapcsolatban, ami az instán kevésbé kerül előtérbe és közelebb van a valósághoz?

„Az ősi, védikus tanítások szerint a külső világunk, és az, hogy azonosítjuk magunkat a fizikai testükkel, egy látszat valóság. A social médiára ez hatványozottan igaz, hiszen ott még a képek is manipulálhatóak filterekkel, Photoshoppal. De persze az online világnak is megvannak az előnyei: gyorsabban megy az információ, megkönnyíti a tájékozódást. Amikor valaki elkezd jógázni, elindul „befelé” és megtapasztalhatja, hogy ki is ő valójában. Mert az egy dolog, hogy vannak különböző szerepeink, például, hogy anya/apa, házastárs, barát, kolléga, főnök....stb. vagyok,  de az, hogy valójában kik vagyunk túl ezeken a látszat identitásokon, és mi is a valódi utunk ebben az életben, ennek a felszínre hozásában segít a jóga ősi tudománya. Hogy ráláthassunk önmagunkra és az életünkre."

Hogyan segít önmagunk megismerésében a jóga?

„A nyugati ember az ászanák szintjén találkozik először a jógával, ami a jóga nyolc ágából a harmadik. Ez persze egyáltalán nem baj, mert legalább találkozik vele és talán könnyebben felkelti az érdeklődését. Mert, ha elsőként a Jóga nyolc ágából az első két ág a Jámák és a Nijámák tanításai jönnének vele szembe, talán a sok ismeretlennek tűnő fogalomtól inkább rögtön visszavonulót fújna. Viszont miután valaki elkezd ászanákat gyakorolni és utána a jógafilozófia iránt is érdeklődni, rájön, hogy ez több, mint ászanázás, és elindul egy belső úton is.  A jóga kapcsolódás önmagunkkal, befelé figyelés, az elme lecsendesítése, és harmóniát teremt a külvilág és belső világunk között."

Fotó: Czapári Edit Dittó

Milyen változásokra számíthat az életében, aki jógázni kezd?

„A testünk rengeteg traumát és feldolgozatlan érzelmet is tárol, a jóga pedig segít ezeket felszínre hozni és feldolgozni. Például valaki elkezd gyakorolni és a csípőfájdalmáról bevillannak személyes életesemények, és máris az önismeret útján találja magát. Ez persze nem egyik pillanatról a másikra történik. De vannak gyorsabban bekövetkező változások is, mint például, hogy a gyakorlás fizikailag fittebbé tesz, beindítja a fogyást, csökkenti a stresszt, kiegyensúlyozottabbá tesz a mindennapok során és még a kreativitást is növeli. A jóga gyakorlás csodája, hogy az ember hangsúlyozhatja a testet, az elmét, vagy a szellemet, és bármelyiket is teszi, az erőfeszítés soha nem eredménytelen. Tehát akár fizikai, akár szellemi célja van a jógázónak, mindig lesz a gyakorlásnak gyümölcse."

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves