Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Görcsoldó jóga

Ezek a jógapózok a legjobbak menstruációs görcsök ellen

2022. július 07.

3 perc olvasás

ELLE

jóga menstruáció fájdalmas menstruáció menstruációs görcsök jóga menstruáció idején
Ezek a jógapózok a legjobbak menstruációs görcsök ellen
© Shutterstock

A menstruációs görcsök enyhítésének remek módja lehet a könnyed testmozgás – a szakértők az alábbi jógapózokat ajánlják ehhez!


Minden nőnek magának kell kitapasztalnia, hogy a menstruáció időszakában jólesik-e neki a könnyű testmozgás vagy sem. A menstruációs görcsök enyhítésében a segítségedre lehet a jóga ősi tudománya, a szakértők szerint néhány jógapóz kifejezetten jótékony hatással lehet a piros betűs napokon.

5 jógapóz a menstruációs görcsök ellen

Az alábbi ászanák segíthetnek elmulasztani a kellemetlen görcsöket, ám fontos, hogy közben figyelj a tested jelzéseire, és ha úgy érzed, nem tesz jót a gyakorlás, hagyd abba és próbáld ki inkább egy másik napon.

Természetesen a szokásos jógarutinoddal is próbálkozhatsz a menstruáció idején, azt viszont tartsd észben, hogy ilyenkor nem ajánlottak azok a testhelyzetek, amelyekben a csípő a fej fölé kerül.

Cipészpóz (Baddha Konasana)

Fotó: Shutterstock

A vérbőség miatt a tested alsó felét a menstruáció napjaiban nehezebbnek érezheted – ilyenkor különösen ajánlottak az ülő pózok. Akár több percig is kitarthatod ezeket, amíg kényelmesnek érzed. A cipészpózhoz érints össze a talpaid belső felét, tenyereddel kulcsold át a külső talpéledet és engedd le a térdedet, amennyire csak tudod. Ez az ászana remekül nyitja a medencét. A könnyített verzióhoz használj jógatéglát vagy egy összehajtogatott takarót a törzs megtámasztásához.

Fej a térdhez póz (Janu Sirsasana)

Fotó: Shutterstock

Nyújtsd ki előre az egyik lábadat, és a másik lábad talpát érintsd a nyújtott lábad comjához. Egyenes törzzsel hajolj előre, ha eléred, akkor fogd meg az elöl lévő talpadat, tartsd meg ezt a pózt pár másodpercig, majd végezd el a másik oldalra is. Ez az ászana a combizmok nyújtásához tökéletes, miközben segít ellazítani a csípőt és az ágyékot is.

Ülő szög póz (Upavistha Konasana)

Fotó: Shutterstock

Ülj le a talajra egyenes háttal és a lábadat nyisd szét minél nagyobb terpeszbe úgy, hogy közben a lábfejek pipáljanak. Ha biztosabbnak érzed, egy párnával vagy takaróval megtámaszthatod a derekadat. Ez az ászana nyújtja a belső combizmokat és a gerincet is. Kitarthatod ezt a pózt hosszabban, vagy ha bírod, előre is hajolhatsz, ameddig megy – van, aki a menstruáció napjaiban ezt kényelmetlennek érzi, ilyenkor nem érdemes erőltetni az előrehajlást.

Térd-homlok tartás (Paschimottanasana)

Fotó: Shutterstock

Mindkét lábadat nyújts ki egyenesen, összezárva. Még ülő helyzetben húzd ki magad, hosszabbítsd meg a gerincedet, majd egyenes háttal hajolj előre és a homlokodat közelítsd a térdeidhez. Képzeld el, hogy a medencéd egy tál, ami előrebillen, miközben lefelé hajolsz. Ez az ászana kellemesen nyújtja a hátat, valamint mélyen megnyitja a combizmokat és a vádlit.

Istennőpóz (Supta Baddha Konasana)

Fotó: Shutterstock

Feküdj hanyatt a talajon, hajlítsd be a térdeidet, érintsd össze a talpakat és a térdeket közelítsd a talajhoz. A derekadat nyugodtan alátámaszthatod egy párnával vagy jógatéglával, ha úgy kényelmesebbnek érzed. A cipészpóz fekvő változata ellazít, és remekül nyitja a csípő és az ágyék területeit. Akár 5-10 percig is kitarthatod ezt az ászanát a gyakorlás végén, közben meditálhatsz is.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves