Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szomorú törvények

Ezekben az országokban a házasságon belüli nemi erőszak nem számít bűncselekménynek

2024. május 02.

2 perc olvasás

ELLE

házasság nemi erőszak
Ezekben az országokban a házasságon belüli nemi erőszak nem számít bűncselekménynek
© Shutterstock

A házasságon belüli nem erőszakot sok helyen nem büntetik. 


Szomorú, de sok országban még mindig nem számít bűncselekménynek a házasságon belüli nemi erőszak. Ez azt jelenti, hogy a férj bármiféle szexuális cselekményt végezhet a feleség beleegyezése nélkül is, és nem kell arra számítania, hogy a tetteiért megbüntetik. 

Indiában is ez a helyzet

A világon jelenleg körülbelül 32 ország van, ahol a házasságon belüli nemi erőszak nem büntethető.  Indiában az indiai büntető törvénykönyv (IPC) 375. szakasza szerint a házasságon belüli erőszakos közösülés csak akkor minősül bűncselekménynek, ha a feleség 18 év alatti. A szakértők azonban nemrég kiemelték, hogy több ország, ahol a házasságon belüli nemi erőszakot nem ismerik el a fejlődő kategóriába tartozik hivatalosan. A jogászok és szakértők azonban egyetértenek abban, hogy ezek a törvények sértik a nők egyenlőséghez, méltósághoz és magánélethez való alapvető jogait. 

Itt a lista

Pakisztán
Banglades
Kína
Haiti
Laosz
Mali
Mianmar
Szenegál
Tádzsikisztán
Afganisztán
Botswana
Kongói Demokratikus Köztársaság
Irán
Libanon
Malajzia
Nigéria
Szingapúr
Uganda
Algéria
Brunei Darussalam
Egyiptom
Cote dIvoire
Líbia
Mongólia
Omán
Dél-Szudán
Jemen
Bahrein
Közép-afrikai Köztársaság
Etiópia
Kuvait

A „házasodj az erőszakolóval törvény”

A nemi erőszakhoz kapcsolódóan még mindig több országban jelen van a törvény, ami szerint az erőszakoló megúszhatja a büntetést, ha feleségül veszi az áldozatát. Lényegében a Házasodj az erőszakolóval törvény egy jogi eszköz a vádlott számára, hogy elkerülje a felelősségre vonást vagy a büntetést. Szomorú, de egyes társadalmakban különböző formákban még mindig létezik. Azonban a 20. század vége óta a fennmaradt ilyen típusú törvényeket egyre több országban támadták meg és helyezték hatályon kívül.

Érdekesség, de Oroszország, Thaiföld és Venezuela is azon országok közé tartoznak, amelyek megengedik, hogy a férfiak ne nézzenek szembe a nemi erőszak elkövetésének következményeivel, ha feleségül veszik azokat a nőket vagy lányokat, akiket bántalmaztak.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves