Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Nők jogai

Megdöbbentő: ezekben az országokban a nemi erőszak áldozatai bűncselekménnyel vádolhatóak

2024. április 29.

2 perc olvasás

ELLE

nők nemi erőszak
Megdöbbentő: ezekben az országokban a nemi erőszak áldozatai bűncselekménnyel vádolhatóak
© Shutterstock

Sok országban nem védik meg eléggé a nemi erőszak áldozatait. 


A statisztikák bemutatják a szomorú valóságot: a nők 20 %-a esik nemi erőszak áldozatául élete során, és további legalább 20% azok aránya, akiket megkíséreltek megerőszakolni. Azonban vannak országok, ahol az áldozatok nem kapják meg a megfelelő védelmet. Egyes helyeken akár még bűncselekménnyel is vádolhatóak, és még a fejlett kultúrákban is gyakori az áldozathibáztatás.

Ebben a két országban büntethetik a nőket

Szaúd-Arábián és Marokkóban nemi erőszak áldozatai bűncselekményekkel vádolhatók. Sok-sok ország nem védi meg a nemi erőszak áldozatait, de egyesek még ennél is tovább mennek - büntetik a nőket, ha férfi kísérő nélkül hagyják el a házat, ha egyedül vannak egy nem rokon férfival, vagy ha utána teherbe esnek. 12 évvel ezelőtt Marokkóban nagy port kavart a 16 éves Amina Filali ügye, aki öngyilkosságot követett el, miután  egy bíró arra kényszerítette, hogy menjen hozzá állítólagos megerőszakolójához, összhangban azzal a politikával, amely érvényteleníti a nemi erőszak vádját, ha a felek házasságot kötnek.

A házasságról és a válásról sem dönthetnek

Szaúd-Arábiában a nők nem dönthetnek önállóan házasságról vagy válásról sem. Habár az elmúlt években szabadabban élhetnek a nők, mint korábban, de még mindig rengeteg dologhoz van szükségük a férfi gyámok jóváhagyására. 2018 óta azonban már a nők is vezethetnek autót, valamint útlevelet is szerezhetnek. Férfi kísérő nélkül azonban nem mozoghatnak, ha pedig megteszik, és erőszak áldozatává válnak, akkor őket teszik felelőssé a történtekért. A törvényes abortuszhoz szintén kell egy férfi gyám beleegyezése, ám ezt az országban csak egészségügyi vagy terápiás okokból teszik lehetővé.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves