Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

FOOD

Ezt az 5 dolgot sose tárold hűtőben, ha jót akarsz magadnak!

2023. március 18.

3 perc olvasás

Kovács Gréta

étel banán csokoládé datolya hűtő ital
Ezt az 5 dolgot sose tárold hűtőben, ha jót akarsz magadnak!
© Shutterstock

Vannak olyan ételek, amiket a közhiedelemmel ellentétben kár a hűtőben tárolni: a hidegben ugyanis csak romlik a minőségük, az ízük pedig sokkal rosszabb lesz! 


Az ételek megfelelő tárolása sok kérdést vet fel – ha pedig friss, romlandó élelmiszerről van szó, különösen fontos, hogy jó helyen, ideális hőmérsékleti körülmények között tartsuk őket. Most a szakértők lerántották a leplet azokról a dolgokról, melyeket soha, semmilyen körülmények között nem szabad a hűtőben tárolni, ugyanis nemcsak az ízük lesz rossz, hanem a minőségük is!

Csokoládé

Hacsak nem indul olvadásnak és nincsen 40 fok a lakásban, a csokoládét inkább tárold jó messze a hűtőtől! A nedves, párás környezetben a csokoládé felszínére ugyanis kiszivárog a benne lévő cukor, ami kristályodásnak indul: emiatt hamuszerű, semmilyen íze lesz a legfinomabb csokoládénak is. 

Hogyan tárold helyesen? A felbontott táblás csokoládékat lezárva, alufóliába tekerve tárold, átlagos szobahőmérsékleten, ami nem több, mint 20 ºC!

Banán

A banán nem szereti a nedvességet: a hűtőbe helyezve órák alatt megbarnul és befeketedik, ami nem túl hívogató látvány, de az ízével nem lesz semmi gond. Mindezek ellenére inkább jobb, ha más tárolási módot választasz a banánnak, mert természetes közegében sem kerül hűtésre.

Hogyan tárold helyesen? A szakértők szerint 18 ºC alatt, egy árnyékos környezetben a legideálisabb a banán tárolása. Ha ennél melegebb helyiségben vannak, akkor hamarabb érnek meg és barnulnak be.

Burgonya

A burgonyában rengeteg keményítő található, ami nedves környezetben cukorrá alakul át: a hűtőben tárolt krumpli később, főzés közben ezért édesebb ízt és sötétebb színt vehet fel az átlagosnál. A burgonya mindezek mellett a fényt sem szereti, ezért összességében elmondható, hogy a hűtő rossz hely a tárolására.

Hogyan tárold helyesen? Ha nincsen pincéd, akkor a lakás leghűvösebb, legszárazabb pontján érdemes tárolni egy olyan zsákban, mely engedi levegőzni a benne rejlő burgonyát. Szintén érdemes arra figyelni, hogy ne tároljunk a burgonya mellett semmilyen más zöldséget vagy gyümölcsöt, mert a bennük rejlő etilén gáztől csírásodhatni kezdhet a krumpli. 

Méz

Egyszerűen semmi értelme a méz hűtőben való tárolására! A hideg, nedves környezet az amúgy fantasztikus ízű mézet egy ízetlen masszává alakíthatja át, aminek a tetejére ülhet a kikristályosodott cukor! Ha tehát van egy hely, ahol soha nem szabad mézet tárolni, az a hűtő! 

Hogyan tárold helyesen? A méz tárolásához nem kell egy különleges helyiség sem: szobahőmérsékleten a sütési összetevők, tartós élelmiszerek és édességek mellett tökéletes helye lesz!

Csonthéjas MAGVÚ GYÜMÖLCSÖK

A csonthéjas magvú gyümölcsök (tehát, a cseresznye, a meggy, az őszibarack, a nektarin, a kajszibarack, a mangó, a szilva, a datolya stb.) nem szeretik a hideget. Ideig-óráig lehet őket a hűtőben tárolni, hogy lelassítsuk az érési fogyamatot, de az ízük akkor már nem lesz ugyanolyan, ezért a legjobb, ha szobahőrmésékleten tartjuk őket addig, amíg meg nem érnek.

Hogyan tárold helyesen? A csontéjas magvú gyömölcsöket az érést követő 3-5 napban érdemes elfogyasztani. Ha ez nem történik meg, lehet őket a hűtőben tárolni, de akkor veszítenek az édes ízükből és textúrájukból: a nedves környezet ugyanis kiszárítja őket. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves