Az immunrendszered megerősítése sosem volt még olyan fontos, mint most.
Az immunrendszer támogatása sosem tűnt fontosabbnak, mint napjainkban, de tényleg sokat nyomnak a latba a táplálkozási szokások? A szuperélelmiszerek valóban szuperek, vagy ez is csak egy múló trend? Táplálkozási szakemberekkel és orvosokkal beszélgettünk, akik pontos információkkal szolgálnak arról, mi is az immunrendszer valójában, mi minősül szuperételnek, és hogyan alakíthatjuk az étrendünket az immunrendszer lehető legnagyobb mértékű támogatásához.
Mi alkotja az immunrendszerünket?
Mielőtt arról beszélnénk, hogyan tudjuk támogatni, nem árt tisztában lenni azzal, pontosan mit foglal magában az immunrendszer. „Az immunrendszerünk rendkívül összetett – mondja Dr. Frankie Jackson-Spence háziorvos. Rengeteg különféle sejtből és a test legkülönbözőbb pontjain található receptorokból áll, amelyek mindegyike finom egyensúlyban áll egymással, hogy biztosítsa a baktériumok és vírusok hatékony leküzdését, de elkerülje a test saját szöveteinek megtámadását.”
Melyek a gyenge immunrendszer jelei?
Mielőtt elkezdenénk erősíteni az immunrendszerünket, honnan tudjuk, hogy egyáltalán szüksége van segítségre? „Mindenkinek más az immunrendszere – magyarázza Dr. Frankie Jackson-Spence. Néhányunknak túl aktív, ami esetlegesen autoimmun betegség formájában mutatkozik meg – ilyenkor az immunsejtek a saját szerveinket támadják meg, olyan gyulladásos betegségeket okozva, mint például a Crohn betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás, vagy a reumás artritisz. Az alulműködő immunrendszert nehezebb definiálni. Néhányan könnyebben megfáznak, köhögnek, míg mások súlyosabb megbetegedéseket tapasztalhatnak, mint a jobban működő immunrendszerrel rendelkezők. Vannak olyan genetikai betegségek is, amelyek miatt immunhiányossá válunk, illetve bizonyos gyógyszerek, mint a rák, vagy a transzplantáció kezelésében használtak legyengítik az immunrendszert.”
A táplálkozásunk által valóban meg tudjuk erősíteni az immunrendszerünket?
„Egyetlen táplálékcsoport sincs bűvös hatással az immunsejtjeinkre – figyelmeztet Dr. Frankie. Ámbár a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás, valamint a jó egészségi állapot általában támogathatja az immunrendszer optimális működését. Változatos és kiegyensúlyozott táplálkozással minden olyan tápanyagot (fehérjét, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat) bejuttatunk a szervezetbe, amelyre az immunsejteknek szüksége van a munkájuk elvégzéséhez. A rendszeres testmozgás is támogatja az immunrendszer működését, ezért ha a négy fal közé szorulunk, akkor is maradjunk aktívak. Tornázz otthon, fuss vagy sétálj!”
Mi tesz egy élelmiszert szuperélelmiszerré?
„A superfood technikailag egy olyan élelmiszer, amely táplálkozási szempontból „töményebbnek” minősül más élelmiszereknél – magyarázza Rosemary Ferguson, táplálkozási szakértő. A szuperélelmiszerek általában zöldségek, vagy gyümölcsök, de néhány halat, mogyorófélét, magokat is idesorolunk. A lista hosszú, és bár ilyenkor a matcha teára, a drága goji bogyóra vagy hasonlókra gondolunk, egészen egyszerű élelmiszerek is ide sorolhatók egy, vagy két hatékony összetevőjük miatt.”
10 szuperélelmiszer, amely támogatja az immunrendszered
1.Hal
„A hal egy remek példa, hiszen omega 3 zsírsavakban rendkívül gazdag, különösen a vadlazac, vagy a makréla” – mondja Rosemary Ferguson.
2. Kókuszolaj
„A kókuszolajban egészséges linolénsav és közepes láncú trigliceridek találhatók. Csak két összetevő, de kivételesen erős a hatásuk.”
3. Spenót
„A spenót alapvető szuperélelmiszer. Gazdag tápanyag-összetétele miatt mivel rendkívül sok benne a vitamin és ásványi anyag, úgy mint cink, folát (a folsav biológiailag aktív formája) és C-vitamin.”
4. Gyömbér
„Szüntesd meg a gyulladást és a megfázás tüneteit ezzel a fűszeres gyökérrel. Testmozgást követően keverd a smoothie-dhoz. Csökkenti a hányingert is és gyógyteaként is rendkívüli. Én a desszertekhez, süteményekhez is előszeretettel használom!” – árulja el táplálkozási szakértő.
5. Fokhagyma
„Ez a szupersztár növény mát több száz év óta a gyógyítás szolgálatában állt, vagy 150 tünet kezelésében bizonyult hatásosnak – többek közt gyulladáscsökkentő, vírusölő és antioxidáns. Aprítsd fel és add hozzá szinte bármilyen ételhez az ízének fokozására és egészségessé tételére. Összeaprítva és mézzel elkeverve kiváló a torokfájás ellen!”
6. Cink
„A cink egy nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely támogatja az immunrendszer megfelelő működését, a sebgyógyulást és az idegrendszert – magyarázza Rosemary Ferguson. Próbálj meg naponta megenni egy maroknyi tökmagot, amivel fedezheted a napi cinkszükségleted.”
7. Kurkuma
„A kurkuma antiszeptikus, fájdalomcsillapító és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, mintegy csatasorba állítja a megfázás, influenza és gyulladás elleni küzdelemben az aktív kurkumin nevű polifenolt” – magyarázza Amanda Griggs,a Khera-Griggs Cleanse Cilinic táplálkozási szakértője.
8. Citrus gyümölcsök
„A citrom és más citrus gyümölcsök könnyen beszerezhető nagyszerű forrásai a C-vitaminnak és más gyulladáscsökkentő tápanyagoknak.”, mondja Amanda Griggs. „A C-vitamin elsődleges fontosságú az immunrendszer erősítése céljából a vírusok és baktériumok elleni védekezésben. A magas vastartalmú élelmiszerek, például a zöld levelesek cirtomlével való fogyasztása elősegíti a vastartalmuk felszívódását a szervezetbe, aminek szintén szerepe van az immunerősítésben.”
9. Zöld tea
„A matcha tea a legideálisabb, de sajnos a legdrágább. A zöld tea gazdag katekinekben, amelyek természetes antioxidánsok valamint polifenolokban, melyek gyulladáscsökkentők. Az L-theanine nevű aminosavnak köszönhetően hangulatjavító és relaxáló hatású.”
10. Gombák
„A gombák béta-glükánokat tartalmaznak, amelyekről kimutatták, hogy aktiválják az immunvédelemben kulcsszerepet játszó fehérvérsejteket. A gombák tartalmaznak olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat, amelyek különösen hasznosak, ha az immunrendszer meggyengül.”
Nyersen fogyasztva hasznosabbak a szuperélelmiszerek az immunrendszernek?
„Egyensúlyban kell tartsuk a nyers és a gyengén főzött élelmet – javasolja Amanda Griggs. A főzés során sok vitamin elvész, de néhány zöldségben épp a főzés szabadítja fel az immunerősítő hatóanyagokat:
A Superfood porok, táplálékkiegészítők hozzájárulnak az immunrendszer védelméhez?
„Amennyiben a táplálkozásunk nem elég változatos és nem teljeskörű, akkor egy jó táplálékkiegészítő segíthet – javasolja Rosemary Ferguson. Másrészt a valódi szuperélelmiszereket megtaláljuk a szupermarketek polcain – és semmi sem jobb annál, ami természetes. A táplálékok tiszta, egyszerű mivoltukban a leghasznosabbak, sokkal jobban felszívódnak, mint bármi, amit mesterségesen állítanak elő. A C-vitaminban gazdag táplálkozás – paprika, kivi, brokkoli, citrusok stb. rendszeres fogyasztása – sokkal több előnnyel jár, mint bármilyen táplálék kiegészítő szedése mondjuk az influenzaszezonban. Egyél minden nap szuperélelmiszereket, mint amilyen a gomba, brokkoli, csírák, mangó, bab stb. és szedj mellettük táplálékkiegészítőt immunerősítésre – ne helyettük!”
A zöld smoothie-k fogyasztása az immunerősítés egyszerű és finom módja – jól indul velük a reggel, növelik a napi zöldségbeviteled! Olyan sokféle rejtett zöldség és kincs rejlik ebben a receptben! Adj hozzá egy kis frissen facsart lime levet a még jobb ízért és még több C-vitaminért.
Hozzávalók:
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!