Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Szemek

Ez a demencia egyik korai jele, amit sokan figyelmen kívül hagynak

2024. február 29.

2 perc olvasás

ELLE

demencia tünet
Ez a demencia egyik korai jele, amit sokan figyelmen kívül hagynak
© Shutterstock

Fontos dologra figyelmeztetnek az orvosok a demenciával kapcsolatban.


A demencia egyik korai jele a látásban mutatkozat meg a memóriavesztés előtt. Egy neurológus a demencia figyelmeztető tünetét azonosította, és ez segíthet az orvosoknak abban, hogy minél előbb felállítsák a diagnózist a betegeknél. 

Ezt lehet tudni

A szemorvosok lehetnek az elsők, akik észreveszik a demencia kezdeti jeleit, ha tudják, mire kell figyelniük – állítják a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem egészségügyi szakértői. A demencia és az Alzheimer-kór sokáig rejtve marad, de most kiderült, melyik az a tünet, ami még azelőtt megjelenik, hogy a betegség befolyásolná valaki gondolkodását. A hátsó corticalis atrophiát vagy Benson-szindrómát gyakran az Alzheimer-kór vizuális változatának nevezik. Befolyásolja az agy azon területeit, amelyek felelősek a helyesírásért, számításért, térérzékelésért és összetett vizuális feldolgozásért. A kezdeti szakaszban gyakori tünet lehet a kettős látás vagy az erős fényekre való fokozott érzékenység. 

Dr. Marianne Chapleau, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem neurológiai osztályának neurológusa úgy gondolja, hogy a Benson-szindróma mielőbbi és gyakrabban történő megtalálása sok olyan ember számára segíthet, akik az Alzheimer-kór kialakulásának korai szakaszában vannak. Kiemelte, hogy sokszor nem ismerik fel a szemészek időben a betegséget, és emiatt jobb eszközökre van szükség a klinikai körülmények között. Kiderült, hogy ezzel a betegséggel küzdők általában átlagosan 3,8 évvel azután fordulnak orvoshoz, hogy az első tüneteket észlelték. Dr. Chapleau és a csapat szerint sajnos ekkorra már az enyhe vagy közepes fokú demencia tünetei láthatók.

Mi a Benson-szindróma?

A hátsó kérgi atrófia ( PCA ), amelyet Benson-szindrómának is neveznek, a demencia ritka formája , amelyet az Alzheimer-kór vizuális vagy atipikus változatának tekintenek. A betegség az agykéreg hátsó részének sorvadását okozza, ami az összetett vizuális feldolgozás fokozatos megzavarásához vezet. A tanulmányban kitértek arra, hogy a térérzékelési hiány gyakori tünet a betegeknél, tehát nem tudják kitalálni, hol vannak, valamint mit látnak és érzékelnek. Azonban az is előfordulhat, hogy az érintettek nehézségekbe ütköznek olyan feladatoknál, mint egy kép lemásolása. Ezenkívül a betegek csaknem felének problémái voltak a könnyű matekkal vagy a szavak olvasásával.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves