Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

Az Alzheimer-kór 5 jele, ami fiataloknál is jelentkezhet

2024. január 22.

3 perc olvasás

ELLE

alzheimer-kór betegség demencia tünetek fiatalkor
Az Alzheimer-kór 5 jele, ami fiataloknál is jelentkezhet
© Shutterstock

Bár az idősebb generációk betegségének tartják, az Alzheimer-kór a fiatalokat sem kíméli.


A demencia és az azt előidéző Alzheimer-kór bárkinél kialakulhat, és bár a kutatók már számos jelentős eredményt elértek, még mindig sok a kérdés a betegséggel kapcsolatban.

Aggasztó adat, hogy ma már minden kilencedik 65 év feletti személynél diagnosztizálják a betegséget, de az első jelek a jóval fiatalabb generációknál is megjelenhetnek.

A kezelés sikerességét és a szellemi leépüléssel járó folyamat lassítását nagyban befolyásolja, hogy milyen fázisban diagnosztizálják a betegséget, ezért a lehetséges tünetekre mindenkinek érdemes figyelnie.

Az Alzheimer-kór korai tünetei

Az öregedés egy természetes folyamat, amely számos hatást gyakorol a testre és az agyra is. Azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy mely változások nem képezik a normális öregedés részét, ugyanis ezek a demencia vagy az Alzheimer-kór tünetei is lehetnek.

Az alábbiakra érdemes figyelni:

Memóriavesztés

Bár esetenként bárkinél előfordulhat, hogy elfelejt valamit, de ha mindez már a mindennapi életet is megnehezíti, az gyanúra adhat okot. A betegségre utalhat, ha valaki gyorsan elfelejti a friss információkat, ismét feltesz már elhangzott kérdéseket, elfelejti a fontos dátumokat, és később minderre nem is emlékszik.

A tervezés és a végrehajtás nehezítettsége

Amikor valakinek nehezére esik átgondolnia, hogy a céljához milyen módon juthat el, például elfelejti egy jól ismert recept elkészítésének módját, vagy a kedvenc társasjátéka szabályait, esetleg egy jól ismert helyre nem talál oda autóval, akkor érdemes ezzel a betegséggel is számolni.

Helyszínek és időpontok felismerésének hiánya

Néha bárkivel megtörténhet, hogy hirtelen nem tudja, milyen nap van, de ha az idővel vagy helyszínekkel kapcsolatban rendszeresen zavarodottság áll fenn, az az Alzheimer-kór első jelei közé tartozhat.

A látás és érzékelés megváltozása

Bár erről jóval kevesebb szó esik, mint más tünetekről, de akinél kezdődő Alzheimer-kór áll fenn, annak gondjai támadhatnak a vizuális ingerekkel és a térlátással. Az érintettek nehezen és rosszul mérnek fel például távolságokat, ami többek között az autóvezetést is ellehetetleníti.

alzheimer-kor-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Hangulatváltozások

Az Alzheimer-kórban szenvedőknél személyiségváltozás és gyakori hangulatváltozás is megfigyelhető, bizonyos fázisokban akár depresszió is kialakulhat. Az érintettek gyakran tapasztalhatnak ingerlékenységet, zavarodottságot, szorongást, amely végül ahhoz vezet, hogy lassan leépítik a szociális életüket.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet vagy többet is tapasztal, mindenképp kérjen orvosi segítséget. Csak a teljeskörű kivizsgálás deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára, de a korán megkezdett terápia minden esetben a páciens javára válik.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves