Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Korai tünetek

A demencia egyik korai jele vásárlás közben jelentkezhet

2024. január 18.

2 perc olvasás

ELLE

alzheimer-kór betegség demencia mentális egészség tünetek
A demencia egyik korai jele vásárlás közben jelentkezhet
© Shutterstock

Néha szinte alig észrevehetőek a demencia első jelei.


A kutatók megállapították, hogy a demencia első jelei már évekkel korábban is megjelenhetnek, mint ahogy a betegséget diagnosztizálják.

Az ismert neurológus, Dr. Restak a legújabb könyvében leírta, hogy a demencia kezdeti tünetei akár hétköznapi tevékenységek során is felmerülhetnek, ám az esetek többségében ennek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a páciensek és környezetük sem.

A kezdődő demencia akár vásárlás közben is megmutatkozhat

A szakember elmondta, hogy az Alzheimer-kór és a demencia nem köthető egyetlen konkrét ponthoz, de az enyhe kognitív károsodás (MCI) általában felismerhető.

Előfordulhat, hogy az MCI-ben szenvedők képességei hosszú időn át többé-kevésbé jól funkcionálnak, de rejtett jelek már megjelenhetnek. Természetesen a tüneteket egyéb kórállapotok is előidézhetik, de minden esetben gyanúra adhatnak okot. Dr. Restak erről így nyilatkozott:

Az MCI-t sokszor nehéz észrevenni, de a gondolkodás enyhe hanyatlásával jár, miközben a páciens állapota általánosságban véve kielégítő.

A szakember szerint az élelmiszervásárlás egy tipikus példa, ahol megfigyelhetőek a demencia első jelei. Ha valaki egyik napról a másikra elfelejti, hogy a szupermarketben egy adott terméket melyik sorban talál, vagy minden egyes tételt fel kell írnia egy bevásárlólistára, az problémát jelezhet.

demencia-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Bár a demenciát az idősebb generációk betegségének tartják, egyre fiatalabb korban jelentkezhet, így Dr. Restak szerint érdemes már a legelső figyelmeztető jelek esetén szakemberhez fordulni.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves