Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Friss tanulmány

Meglepő kutatás: a hallókészülék segíthet megakadályozni a demencia kialakulását

2024. január 15.

2 perc olvasás

ELLE

kutatás demencia mentális egészség tanulmány halláskárosodás
Meglepő kutatás: a hallókészülék segíthet megakadályozni a demencia kialakulását
© Shutterstock

Egy új tanulmány nagy felfedezést tett a demenciával és a hallókészülékekkel kapcsolatban.


Számos életmódbeli változás segíthet késleltetni vagy megelőzni a demenciát, egy friss tanulmány szerint pedig a hallókészülékek használata megváltoztathatja a negatív folyamatokat, és szó szerint megállíthatja a demencia kialakulását, vagy késleltetheti annak megjelenését.

A Lancet kutatásai szerint azáltal, hogy a hallókészüléket használó embereknél egyáltalán nem, vagy csak késleltetve alakul ki a demencia, a negatív hatásokat is elkerülhetik, és jóval magasabb életkort érhetnek el, mint azok, akik nem használnak ilyen segédeszközt.

Hatalmas előrelépést jelent a demencia kutatásában

A tanulmány egy 13 éven át zajló kutatás adatait elemezte, amelyet a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vezetett az Egyesült Államokban. A tanulmányban 1800 halláskárosodásban szenvedő embert vizsgáltak, és megállapították, hogy összefüggés állhat fenn a hallókészülék és a demencia kialakulása között.

A szakemberek kifejtették, hogy a halláskárosodás gátolja az interperszonális kommunikációt az élet minden területén, ezáltal a személyes kapcsolatok minősége romlik. Mindez számos szempontból negatívan hat a betegre, így az egyértelművé vált, hogy a halláskárosodás jelentős kockázati tényező.

Az egyértelmű nehézségeken túl a hallás bizonyos szintű elvesztése más káros egészségügyi hatásokkal is járhat, hiszen az életminőség romlását, depressziót, demenciát és halálozást idézhet elő.

demencia-hallaskarosodas-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A kutatás vezetője, Dr. Janet Choi így nyilatkozott a felfedezésükről:

Azt találtuk, hogy azoknak a hallássérült felnőtteknek, akik rendszeresen használnak hallókészüléket, 24%-kal alacsonyabb a halálozási kockázatuk, mint akik soha nem viselték. Az eredmények azért izgalmasak, mert azt sugallják, hogy a hallókészülék védőszerepet tölthet be az emberek egészségével kapcsolatban, és egyúttal megelőzi a korai halálozást.

A tanulmány azt is kifejtette, hogy a környezeti ártalmak miatt egyre nagyobb számban érintettek az emberek a bizonyos szintű halláskárosodásban, ahogy a demencia előfordulása is növekszik. Kiemelték, hogy a hallókészülékek csak hosszú távon jelenthetnek segítséget, az alkalmi használatuk nem befolyásolja jelentősen a betegek kilátásait.

Az azonban már most biztosnak látszik, hogy a hallókészülékek használatával megelőzhető a szellemi hanyatlás, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a demencia korai kialakulása elkerülhetővé váljon.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves