Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Furcsa tünet

A demencia egyik korai jele zuhanyzás közben jelentkezhet

2024. január 16.

2 perc olvasás

ELLE

betegség demencia zuhanyzás tünet
 A demencia egyik korai jele zuhanyzás közben jelentkezhet
© Shutterstock

A demencia egyik tünete így ismerhető fel. 


A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet. Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. A betegség egyik jele zuhanyzás közben is megmutatkozhat. 

Mindenkinél mások lehetnek a tünetek

A demencia tünetei egyénenként változhatnak, de a memóriavesztés és a zavartság két jól ismert tünet. Azonban a kutatók most hatalmas áttörést értek el, és beszámoltak arról, hogy a betegség egyik korai jele a szaglás jelentős csökkenése lehet, amit fürdés közben észre lehet venni, hiszen a beteg nem érzi a tusfürdő vagy a sampon illatát. Ennek az az oka, hogy a memória döntő szerepet játszik az illatok felismerésében. A Chicagói Egyetem tanulmányában a kutatók 515 idősebb felnőtt szaglását elemezték azzal a céllal, hogy a látás- és hallásvizsgálatokhoz hasonló szagvizsgálati szűrést dolgozzanak ki. Jayant M. Pinto vezető szerző, a Chicagói Egyetem sebészprofesszora, aki a szagló- és arcüreg-betegségeket tanulmányozza így nyilatkozott:

Ez a tanulmány egy újabb támpontot ad arra, hogy a szaglás gyors hanyatlása mennyire jó mutatója annak, hogy mi lesz a vége. Kimutattuk, hogy a szaglással és a memóriával összefüggő területeken a szürkeállomány térfogata és alakja az agy szagló- és memóriaterületein kisebb volt, mint azoknál, akiknél kevésbé súlyos szagláscsökkenés

 – magyarázta a szakértő. 

Természetesen fontos kiemelni, hogy a szagláselvesztése mögött más betegség is állhat, de mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, ha a probléma már egy ideje fennáll. A demenciának azonban vannak más tünetei is, amikre érdemes figyelni.

Ezek a leggyakoribbak

  • Memóriavesztés
  • Lassabb gondolkodás
  • Csökkent mentális élesség és gyorsaság
  • Hangulatváltozások
  • Napi tevékenységgel kapcsolatos nehézségek

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves