Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Új tanulmány

Ez a rossz szokás szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásában

2024. február 22.

1 perc olvasás

ELLE

kutatás alzheimer-kór tanulmány rossz szokás
Ez a rossz szokás szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásában
© Shutterstock

A kutatók megdöbbentő eredményre jutottak az Alzheimer-kór kialakulásával kapcsolatban.


Manapság az Alzheimer-kór az egyik legrettegettebb, agyat érintő betegség, így a kutatások jelentős része foglalkozik a lehetséges megelőzési módokkal, illetve kialakulásának körülményeivel.

Bár a megelőzésre egyelőre nincs konkrét módszer, az azonban biztos, hogy több tényező is szerepet játszik a kialakulásában.

A Western Sydney Egyetem kutatói állítottak össze egy új tanulmányt, amelyet a Biomolecules folyóiratban tették közzé nemrégiben. Állításuk szerint egy sokakat érintő rossz szokás is elősegíti a betegség kialakulását.

Az Alzheimer-kór esélyét növeli ez a tevékenység

Bár illetlenségnek számít, mégis nagyon sokan piszkálják az orrukat. A kutatók most arra jutottak, hogy azok az emberek, akik rendszeresen ezt teszik, esetleg az ujjukat bele is dugják az orrukba, ezzel érintve a nyálkahártyát, az Alzheimer-kór fokozott veszélyének is kiteszik magukat.

Az Alzheimer-kór esetén fellépő ideggyulladást részben vírusok, valamint bakteriális és gombás kórokozók okozhatják, amelyek az orron és a szaglórendszeren keresztül jutnak az agyba.

alzheimer-kor-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Tehát az orrpiszkálás olyan kórokozókat juttat az érzékeny orrüregbe, amelyek gyulladást okoznak az agyban, ez pedig összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kialakulásával.

A szakemberek ezzel újabb érvet hoztak fel amellett, hogy miért érdemes leszokni az orr piszkálásáról.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves