Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

5 szokás, ami segít megelőzni a demenciát

2024. január 02.

3 perc olvasás

ELLE

betegség demencia
 5 szokás, ami segít megelőzni a demenciát
© Shutterstock

Vannak dolgok, amik segíthetnek megelőzni a demenciát.


A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet. Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Most azonban eláruljuk, mik azok a szokások, amelyek segíthetnek a betegség megelőzésében. 

Ezt kell tudni róla

Demencia esetében mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé. Az időskori pszichiátriai betegségek közé tartozik, ám van akinél már fiatalabb korban is kialakulhat. Keletkezése szerint a demencia lehet érrendszeri, degeneratív vagy ezek együttese.

Ezek a szokások segíthetnek a megelőzésben

  • Kevesebb alkoholfogyasztás: a túl sok alkoholfogyasztás növeli a demencia kialakulásának kockázatát. Fontos a mértéket betartani, valamint ha valaki egyszerre sok alkoholt iszik, akkor az agyat a káros vegyi anyagok magas szintjének teszi ki.
  • Érdemes a dohányzást kerülni: az, aki dohányzik nagyobb kockázatnak teszi ki magát a demenciával kapcsolatban. A dohányzás nagymértékben károsítja a vérkeringést a szervezetben, különösen az agy ereiben, valamint a szívben és a tüdőben.
  • Fontos a mentális és fizikai aktivitás: A lelki és a testi egészség rendkívül fontos. Azoknál az embereknél, akiknek volt már depressziós időszaka az életükben, nagyobb a demencia kialakulásának kockázata. A társadalmi elszigeteltség nagymértékben növelheti az egyén demencia kockázatát. A társas tevékenységekben való részvétel segíthet felépíteni az agy stresszoldó képességét és javítani a hangulatot.
  • A fej védelme: a traumás agysérülések olyan folyamatot indíthatnak el az agyban, amelyben az Alzheimer-kórt okozó anyagok felhalmozódnak a sérült terület körül. Fontos a fejvédő viselése a veszélyes sportoknál, de ilyen például a lovaglás és a kerékpározás is.
  • A hosszú távú egészségügyi állapotok kezelése: bizonyos egészségügyi állapotok, mint például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát. Ennek kezelésének egyik fontos módja az állapotfelmérés. Az egészségtelen táplálkozás egészségügyi problémákat is okozhat, beleértve az elhízást, amely összefüggésbe hozható a demencia fokozott kockázatával. Fontos orvosi segítséget kérni!

Sajnos ez nem azt jelenti, hogy aki mindent betart elkerülheti a demencia kialakulását, de a kockázat csökken. Az egészséges életmód elengedhetetlen, nem csupán akkor, ha a demenciáról van szó, de más betegségekkel kapcsolatban is.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves