Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

A rák első jelei a lábakon is megjelenhetnek

2024. március 13.

2 perc olvasás

ELLE

láb rák tünetek melanóma daganatos betegség
A rák első jelei a lábakon is megjelenhetnek
© Shutterstock

A végtagokon is kialakulhatnak a rák jelei, azonban ezeket sokan nem veszik elég komolyan.


Az általános vélekedés szerint a rák a kialakulásának helyén, vagy annak közvetlen környezetében okoz tüneteket. Az igazság azonban az, hogy akár a test távolabbi pontjain is megjelenhetnek a betegség jelei.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy bizonyos daganatos betegségek, például a limfóma vagy a melanóma a test bármely pontján kialakulhat, hiszen a nyirokrendszer, illetve a bőr az egész testet behálózzák.

A kezelés sikerességét nagyban növelheti, ha a betegségre minél korábban fény derül, így a szakemberek felhívták a figyelmet, hogy a veszélytelennek tűnő tünetekkel is érdemes orvoshoz fordulni.

A rák tüneteket okozhat akár a lábakon is

Meglepő lehet, de a bőrrák, vagyis a melanóma akár a végtagokon, például a lábakon is okozhat kellemetlen, ám kezdetben veszélytelennek tűnő tüneteket. Ezek közé tartoznak a nyílt sebek, amelyek begyulladhatnak, vérezhetnek, begennyesedhetnek és közös bennük, hogy nem gyógyulnak be.

Ezen kívül az alábbiakra is érdemes nagyobb figyelmet fordítani:

  • száraz, pikkelyszerű bőrrel borított foltok megjelenése, amelyek vörös vagy rózsaszín árnyalatúak
  • kisméretű, kiemelkedő dudorok kialakulása, amelyek gyöngyházfényűek vagy vörösek
  • sötét foltok megjelenése, amelyeknek nincs határozott vonala
  • bármilyen új anyagjegy kialakulása
rak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, ugyanis csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves