Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Teljes lista

Az agydaganat 5 alattomos tünete, amit sokan nem vesznek komolyan

2023. június 21.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek agydaganat
Az agydaganat 5 alattomos tünete, amit sokan nem vesznek komolyan
© Shutterstock

Az agydaganat néhány tünete túl mindennapinak tűnik. 


Sok rákbetegségre utaló tünet évekig felismeretlen marad, mert annyira általánosak és hétköznapiak, hogy az emberek többsége semmi rosszra nem gondol. Nos, az agydaganat esetében szintén vannak jelek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert ennél a betegségnél különösen kulcsfontosságú, hogy időben sor kerüljön a diagnosztizálásra, és a kezelések elkezdésére. 

1. Fejfájás

A fejfájás az agydaganat egyik legjellegzetesebb tünete, de sokan összekeverik a migrénnél vagy arra fogják, hogy frontérzékenyek. Az agydaganat esetében általában rosszabb a fejfájás a reggeli órákban, valamint köhögés és erőlködés során.

2. Rohamok

Egy epilepsziás roham mindenképpen gyanakvásra ad okot, de vannak másfajta rohamok is, például előfordulhat, hogy nem az egész testre koncentrálódnak, csak a végtagokra vagy az arc egy részére. Fontos orvoshoz fordulni, ha bármi ilyesmit tapasztalunk!

3. Rosszullét, amit hányás kísér

Korai tünet lehet a hányinger nélküli hányás, de közben a betegnek rossz a közérzete, és nincs elég ereje akár arra sem, hogy a mindennapi teendőket elvégezze. 

4. Emléketkiesés vagy változás a viselkedésben

Az agydaganat egyik jele lehet, hogy a beteg sok mindent elfelejt vagy éppen összekever. Sajnos sok esetben az emberek teljesen más betegségekre gondolnak, leginkább akkor, ha az érintett már 60 felett van, mert akkor a demenciára vagy Alzheimer-kórra gyanakszanak sokan. Az agydaganatnál gyakran előforduló az is, hogy a beteg viselkedése megváltozik, olyan cselekvéseket tesz, amit a környezete nem ért meg. Sok az öncélú, indíték nélküli cselekedet. Előfordulhat az is, hogy a beteg agresszívá válik. 

5. Látás és beszédproblémák

A későbbiekben már a látás és beszédproblémák is előfordulhatnak, ám ez attól is függ, hogy az agydaganat, hol helyezkedik el az agyban. A hallásproblémák szintén előfordulhatnak ilyen esetben, ha pedig mindegyik probléma fennáll valamilyen formában, akkor tényleg érdemes egy teljeskörű kivizsgálást csináltatni.

Via

 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves