Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

Akár fülrákot is jelezhet ez a gyakran előforduló tünet

2024. március 12.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség fülrák
Akár fülrákot is jelezhet ez a gyakran előforduló tünet
© Shutterstock

Meglepő lehet, de a fülrák is egy sokaknál előforduló daganatos betegség.


A leggyakoribb rákos megbetegedésekről manapság egyre többször lehet hallani, így sokan tisztában vannak a jellemző tüneteikkel is. Azonban a ritkább daganatos betegségek, például a fülrák lényegesen kevesebb figyelmet kap.

Ez elsősorban azért problémás, mert így a tüneteket sem ismerik a páciensek, pedig minden daganatos betegség esetében kulcsfontosságú a korai diagnosztizálás.

Annál is inkább fontos az edukáció, mivel gyakran a veszélytelennek tűnő jelek is komoly betegségre utalnak, de a betegek csak sokkal később fordulnak orvoshoz – a szakemberek ezen a tendencián szeretnének változtatni.

A fülrák akár így is jelentkezhet

Többféle típusa is létezik: a fülrák elsődlegesen a külső fülben alakul ki, és látványos sebeket okozhat. Esetenként azonban más kellemetlenségeket is okozhat a kezdeti fáziásban, amelyek sokáig észrevétlenek maradhatnak.

A fejfájás egy általánosnak tekinthető tünet, amely nagyon gyakran előfordul a lakosság körében. Számos kórállapot előidézheti, de ha a fül környékén alakul ki, nem múlik el vagy rendszeresen visszatér, esetleg más tünetekkel együtt lép fel, mindenképpen nagyobb figyelmet kell rá fordítani, ugyanis akár a fülrák tünete is lehet.

Ezen kívül az alábbiak adhatnak okot gyanúra:

  • az arcmozgás nehezítettsége vagy ellehetetlenülése az érintett fül oldalán
  • heves fájdalom a fül belsejében
  • hallásromlás, hallásvesztés
  • duzzadt nyirokcsomók a nyakban
  • szédülés és émelygés
fulrak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, ugyanis csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves