Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Álláskeresési trükkök

3 tipp, amivel elkészítheted a tökéletes motivációs levelet

2024. május 09.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

munka munkakeresés pályázat motivációs levél álláskeresés
3 tipp, amivel elkészítheted a tökéletes motivációs levelet
© Shutterstock

Sokak számára talán az önéletrajz összeállításánál is nehezebb feladatnak tűnik a motivációs levél megírása.


Manapság egyre több cég kéri egy-egy pozíció meghirdetésekor, hogy a jelentkezők az önéletrajz mellett nyújtsanak be motivációs levelet is.

Ennek az az egyik legnagyobb nehézsége, hogy a megpályázandó pozícióhoz kell szabni, tehát nem elegendő egyetlen egy alkalommal megírni.

De egyáltalán miért van szükség rá, és hogyan lehet profin kivitelezni?

Így írj motivációs levelet!

Mielőtt belekezdenél egy újabb anyag megírásába, az alábbi szempontokat mindenképpen érdemes átgondolnod:

Értsd meg a lényegét!

A motivációs levél segíthet abban, hogy a munkáltató ne kizárólag az önéletrajzod alapján ítéljen meg. Mindenhol szeretnék tudni, hogy a leendő új kolléga mennyire együttműködő, hogyan kommunikál, és milyen, az önéletrajzban esetleg nem említett készségekkel rendelkezik.

Ne foglald össze az önéletrajzodat!

Az első számú hiba, amit a pályázók elkövetnek, hogy egyszerűen összefüggő mondatokká fogalmazzák át az önéletrajzukat. Semmi szükség arra, hogy ismételd önmagadat, inkább használd ki a helyet, hiszen a CV és a motivációs levél is mindössze néhány oldal. A motivációs levélnek túl kell mutatnia a munkatapasztalataidon, és azt érdemes kifejteni benne, amikről úgy gondolod, hogy különösen alkalmassá tesznek az adott munkára. Például ha nagyfokú precizitást igénylő munkakörre jelentkezel, a munkáltatód valószínűleg örül, ha elárulod, hogy te magad is táblázatokat vezetsz a kiadásaidról, mert ez sok mindent elárul a fegyelmezettségedről.

motivacios-level-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Magyarázatként is szolgálhat

A motivációs levél lehetőséget kínál arra, hogy megmagyarázzon olyan tényeket, amelyek kevésbé ideális jelöltként tüntetnének fel. Például ha túlképzett vagy a pozícióra, ugyanakkor minden vágyad az adott munkakör, itt jelezheted. Ha pedig nincs meg a kellő előképzettséged, de úgy érzed, szereztél annyi tapasztalatot, hogy jól teljesítenél az adott pozícióban, itt ezt is a leendő munkáltatód tudomására hozhatod.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves