Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tippek a sikeres álláskereséshez

Ezek a leggyakoribb kérdések az állásinterjún, így válaszolj

2024. május 06.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

szent

munka állásinterjú kérdések álláskeresés
Ezek a leggyakoribb kérdések az állásinterjún, így válaszolj
© Shutterstock

Egy állásinterjú érdemi része ezekből a kérdésekből áll.


A legtöbb pályázó tart attól, hogy az állásinterjú során olyan kérdéseket tehetnek fel neki, amelyekre csak rosszul, esetleg egyáltalán nem tud válaszolni.

Éppen úgy, ahogyan az önéletrajz megírására, erre is fel kell készülni, így nem érhetnek váratlan meglepetések. Érdemes tisztában lenni a cég profiljával, hogy kiderüljön, milyen szakembert keresnek, de ugyanennyire lényeges az is, hogy sikeresen képviseld a saját érdekeidet.

Lássuk, hogyan érdemes válaszolni a leggyakoribb kérdésekre!

Egy állásinterjú kihagyhatatlan kérdései és válaszai

1. Mesélnél magadról és röviden leírnád a tapasztalataidat?

A legtöbb munkáltató nem mulasztja el ezt a kérdést, amitől a pályázók feszültté válnak, hiszen nem túl konkrét, ugyanakkor éppen ezért nehéz is gyors választ adni. Erre a kérdésre érdemes előre felkészülni egy olyan történettel, amelynek van eleje, egy érdekfeszítő közepe, majd egy tanulságos befejezése. Beszélj arról, hogy mi keltette fel az érdeklődésedet a szakma iránt, és arra is érdemes rámutatni, hogy a korábbi tanulmányaid vagy munkatapasztalataid hogyan segíthetnék az itteni munkavégzésedet.

2. Honnan hallottál erről a pozícióról?

A munkáltatók szeretik tudni, hogy egy álláshirdetés alapján, esetleg egy kollégájuk ajánlására érkeztél-e hozzájuk. Ez utóbbi esetben mindenképp nevezd meg az ismerősödet, és arról is mesélhetsz, honnan ismeritek egymást. Ha hirdetés útján találtál rá a cégre, fejtsd ki, mi keltette fel az érdeklődésedet, és miért találod szimpatikusnak a céget.

3. Hogyan kezeled a nyomást és a stresszes helyzeteket?

A munkáltató szeretne biztos lenni abban, hogy egy megterhelő időszakban sem fogsz összeomlani. Mesélj el egy példát, amikor egy nehéz szituációban is képes voltál higgadt maradni. Ha problémákkal küzdesz ilyen téren, és aggasztanak a határidők, azt se próbáld eltitkolni. Inkább mesélj őszintén arról, hogy milyen módszerekkel igyekszel fejleszteni magad.

allasinterju-elle.hu
Forrás: Shutterstock

4. Önállóan vagy csapatban szeretnél dolgozni?

Válaszodat a vállalati kultúrának és az adott pozíciónak kell meghatároznia. A legtöbb munkakör bizonyos elemei megkövetelik azt, hogy gördülékenyen tudj együttműködni másokkal, ugyanakkor önállóan is képes legyél döntéseket hozni. Emeld ki mindkét szituáció előnyeit, illetve a saját képességeidet, ezzel meggyőzve a munkáltatót, hogy te vagy az ideális jelölt a pozícióra.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves