Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Álláskeresés

5 hiba, amit szinte mindenki elkövet önéletrajz írásnál a szakértők szerint

2024. május 03.

2 perc olvasás

ELLE

önéletrajz álláskeresés
5 hiba, amit szinte mindenki elkövet önéletrajz írásnál a szakértők szerint
© Shutterstock

Az önéletrajz az első benyomást is jelenti, amikor új állást keresünk. 


Sok esetben előfordul, hogy nagyszerű jelöltek buknak el az első álláskeresési akadályon, mert kikerülhető hibákat követnek el az önéletrajzukban. Most összeállítottunk egy listát a szakértők szerinti leggyakoribb buktatókról, és tippeket adunk, hogyan kerülheted el őket. 

Helyesírási hibák és rossz nyelvtan

A részletekre való odafigyelés hiánya háttérbe szoríthatja az egyébként tökéletes önéletrajzot. A helyesírás-ellenőrzés nem mindig szúrja ki a hibákat, és nem minden esetben képes kiszűrni, ha valamit helytelenül használtunk. Mi a titok? Keress egy másik szempárt, egy jó barátot vagy rokont, akinek jó a helyesírása, és segít neked még egyszer átnézni a CV-t. A nyelvtani hibákat az önéletrajz hangos felolvasásával lehet javítani - ha nem hangzik helyesen, akkor valószínűleg nem is jól írtad.

A feladatokra vagy az eredményekre fókuszálsz? 

Inkább az elért eredményeidre hívd fel a figyelmet, minthogy a munkaköri leírásodat sorolnád. Gondolj bármire, amit te magad sikerként könyvelsz el. Hosszasan sorolni a feladatokat unalmas lehet, és nem igazán vehető ki, miben is vagy igazán jó. Azt kell megmutatnod az új munkáltatónak, hogy te magad mit tudsz adni a cégnek, és mire vagy képes. Erre összpontosíts! 

A közhelyek használata

Érdemes kerülni az olyan kifejezéseket, mint a "jó kommunikátor", "képes vagyok rá" és "csapatjátékos". Legalábbis csak akkor érdemes őket használni, ha tényekkel is alá tudod támasztani az állításaidat. A lényeg, hogy az önéletrajzodat hitelessé tedd, és emeld ki a konkrét kulcskompetenciákat. A munkáltatók sokkal jobban értékelnek egy őszinte önéletrajzot.

Hagyjuk a hibás információkat

A nem egyező dátumok, a helytelen személyes adatok és a félig igaz történetek nagyon kellemetlen helyzetbe hozhatnak téged. Az is előfordulhat, hogy még a személyes kapcsolatfelvételig sem jutsz el, ha helytelen telefonszámot vagy e-mail címet írtál be, ezért mindenképpen ellenőrizz mindent, és ne feledd, hogy inkább legyen kevesebb, de valóságos információ az önéletrajzodban.

Nem regényt írunk!

Az önéletrajzodnak nem regénynek kell lennie - ha a munkáltatót két oldal után nem győzted meg, akkor valószínűleg a következő négy oldalon sem fogod tudni. Legyen tömör, és ne feledd, hogy a kevesebb gyakran több. A lényegi információkat elég közölnöd, és a lényeg, hogy látványos és átlátható legyen a CV, így keltheted fel mások figyelmét.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves