Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Mérgező munkahely

5 figyelmeztető jel, hogy egy nárcisztikus főnökkel van dolgod

2023. október 12.

4 perc olvasás

ELLE

munkahely nárcisztikus nárcisztikus főnök
5 figyelmeztető jel, hogy egy nárcisztikus főnökkel van dolgod
© Shutterstock

Neked volt már dolgod nárcisztikus főnökkel? 


Azok, akik már átélték, hogy milyen egy nárcisztikus főnök mellett dolgozni pontosan tudják, hogy milyen pusztítást végezhetnek mások életében. Különös ismertetőjegyük, hogy először remek benyomást keltenek az emberekben, mivel elbűvölő képességük miatt a jelöltek úgy fogadják el az állásajánlatokat, hogy nem tudták, mibe kezdenek valójában. Később azonban az emberek hamar rájönnek, hogy becsapták őket. Íme, a legjellemzőbb tulajdonságok. 

1. Támadnak mindenkit, aki nem ért egyet velük 

A nárcisztikusokról köztudott, hogy csak olyan emberekkel veszik körül magukat, akik egyetértenek velük. Ez azt jelenti, hogy a főnökök olyan alkalmazottakat preferálnak, akik félnek nem egyetérteni a főnökükkel. Jenna Granger, a Drop By My House alapítója kifejtette, hogy ha valaki mégis ellenszegül a nárcisztikus főnököknek, akkor „a szerepe csökken, és más alkalmazottak kezdik megkapni a munka oroszlánrészét, miközben ő bizonytalanságban reked a korlátozott információval”.

2. Nem viseli jól a kritikát, és másokat hibáztat a kudarcokért

Míg a nárcisztikus főnökök szívesen felhívják a figyelmet mások hibáira és saját erősségeikre, gyorsan keresnek kifogásokat, és kikerülik a felelősséget a saját kudarcaikért. Gyakori, hogy inkább másokat hibáztatnak a hibákért vagy teljesen figyelmen kívül hagyják, és nem beszélnek róla többet. Tyler Garns, a Box Out Marketing vezérigazgatója kifejtette, a nárcisztikus főnökök soha nem ismerik el hibáikat, mert úgy gondolják, hogy ők a legjobbak, és ha hibák történnek, akkor a csapat inkompetens.

Érdekes módon a nárcisztikus főnökök empátiát, megértést és tiszteletet követelnek másoktól, de cserébe nem tudják megadni ugyanezt

– tette hozzá. 

3. Nem tiszteli a többieket vagy az idejüket 

A nárcisztikus főnökök egyben mikromenedzserek is. Ez azt jelenti, hogy „mikromenedzselnek a munkaerővel, mert ettől fontosnak érzik magukat, és úgy érzik, hogy ők irányítanak, nagyok és irányítanak. Furcsa módon általában csak rontanak mindent, mert beavatkoznak oda, ahol nincs rá szükség.” Ennek az lesz az eredménye, hogy megfosztja az alkalmazottakat az önálló munkavégzéstől, az önálló döntéshozataltól vagy a kreatív gondolkodástól.

A nárcisztikus főnökök arról is ismertek, hogy nem tisztelik mások idejét azáltal, hogy gyakran lemondják és átütemezik a találkozókat, vagy elvárják, hogy mások a számukra megfelelő időpontban elérhetők legyenek. Ezeket az embereket nem érdekli, hogy a tetteik, milyen hatással vannak másokra. 

4.  Úgy gondolja, hogy mindenkinél felsőbbrendűbb

A nárcisztikus főnökök úgy gondolják, hogy a pozíciójuk lehetővé teszi számukra, hogy azt tegyenek, amit akarnak, minden következmények nélkül. Ez azt jelenti, hogy bizony nem mindenki részesül azonos bánásmódban. Hasonlóképpen úgy vélik, hogy a szabályok és folyamatok nem kötelezőek, és csak a náluk alacsonyabb rendűek számára vezetik be őket.

A nárcisztikus főnököknek valójában senki sem lehet elég jó, és ez azért van, mert nem tekintenek másokra egyenrangú félként. Úgy gondolják, hogy a kollégák csak velük lehetnek sikeresek. A kutatások azt bizonyítják, hogy sok férfi nárcisztikus főnök különösen kegyetlenül bánhat a nőkkel. 

5. Mások ötleteit a sajátjának tekinti

A nárcisztikus főnököknek nincs idejük másokat sikerre késztetni, mert túlságosan aggódnak magukért. Harriet Chan, a CocoFinder társalapítója és marketingigazgatója azt mondta: 

A mérgező menedzser mindig dicsekedni fog az eredményeikkel és a vállalaton belüli hatalommal. Mindig fontosnak akarnak tűnni mások számára, és elismerni akarják a kiváló tehetségek munkáját.

Jellemző, hogy a nárcisztikus főnökök magas elvárásokat támasztanak alkalmazottaikkal szemben, de nem veszik tudomásul kemény munkájukat vagy ötleteiket.

Neked ismerős volt valamelyik jel? 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves