Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Burnout

3 jel, hogy a kiégés szélén állsz a munkahelyeden

2023. szeptember 26.

3 perc olvasás

ELLE

munkahely kiégés
3 jel, hogy a kiégés szélén állsz a munkahelyeden
© Shutterstock

A munkahelyi kiégésnek 3 fontos tünete van. 


Teljesen természetes, hogy nem mindig vagyunk a legmotiváltabbak a munkahelyünkön, ám vigyázni kell, hogy fel tudjuk ismerni, mikor léptünk át egy határt, ahol már inkább a kiégésről beszélünk. Nos, mutatjuk milyen érzés is valójában. 

Ez a 3 fő jel 

  • A motiváció hiánya.
  • Az öröm hiánya a munkában.
  • A feladatok elvégzésének képességébe vetett hit hiánya, tehát az eredménytelenség érzése.

Ha azon kapod magad, hogy a legegyszerűbb feladatok is küzdelmet jelentenek, könnyen csalódsz a munkatársaidban vagy a szeretteidben, és úgy érzed, hogy képtelen vagy bármit is jól csinálni, akkor  lehet, hogy kiégésed van.

Sokkoló kutatási eredmények 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kiégést a „létfontosságú kimerültség állapotaként” határozza meg, ami csak a kiégés jéghegyének csúcsa. 2020 májusában a megkérdezett alkalmazottak 41 százaléka kiégettnek találta magát a COVID-19 világjárvány közepette a munka irányításával járó stressztől, ez a szám néhány hónappal korábban 23 százalék volt. A kiégés azonban nem csak a pandémia idején volt jellemző, ugyanis 2015-ben még rosszabb eredmények születtek, volt olyan munkahely, ahol az emberek több mint 90 százalék érezte azt, hogy kiégett. Sokkoló, de a munkahelyi stressz több halálesethez és egészségügyi problémához is vezethet.

3 fajtája van 

A túlterhelési kiégés esetében a munkavállaló fenntarthatatlan ütemben dolgozik a siker, az anyagi biztonság vagy az elismerés érdekében. A legtöbb ember erre a fajtára gondol, amikor a kiégés eszébe jut, de van még két gyakori típusa.

A kihívás nélküli kiégés akkor lép fel, ha a munkavállaló azt érzi, hogy nem tud elégedett lenni a karrierjével. Kihívások és komoly feladatok nélkül sokan elveszítik érdeklődésüket, és azt érzik, hogy nem kapcsolódnak úgy igazán semmihez sem. Az embereknek ösztönzöttnek és elkötelezettnek kell lenniük ahhoz, hogy elégedettek legyenek karrierjükkel.

Mindig kiégésnek számít, amikor a céltudatosság és az önrendelkezés hiányában a munkavállaló tehetetlennek érzi magát. Nehéz elkötelezettnek maradni egy olyan helyen, ahol azt érezzük, hogy semmi változás sem segít azon, hogy jobb hely legyen. Ha az alkalmazottak úgy érzik, hogy a munka túl bonyolult, vagy túl sok a tennivaló, akkor kiégnek.

Fontos segítséget kérni

A kiégésnek nem kell állandó állapotnak lennie, de fontos a segítségkérés. Mivel a kiégés több tényezőből alakul ki, ezért a sokoldalú megközelítés a legjobb módja annak kezelésére. A szakértők azt javasolják a munkavállalóknak, hogy figyeljenek jól az érzéseikre és a határaikra, valamint arra, hogy a munkahelyükön kívül is legyen egy életük, ami segít a kikapcsolódásban. Természetesen, ha a helyzet túlságosan elfajul, akkor mindenképpen szakember segítséget kell kérni. Sok esetben a munkahelyi kiégést egyébként is valójában egy magánéleti trauma, csalódás is befolyásolja, ezért fontos a sokoldalú megközelítés. Fontos, hogy merjünk segítséget kérni a családunktól, munkatársaktól, felettesektől, terapeutáktól, mert előfordulhat, hogy több támogatás jön, mint amire gondolnánk.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves