Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Munkaerőpiac

4 tipp, amit meg kell fogadnod, ha karrierváltásra készülsz

2024. február 26.

3 perc olvasás

ELLE

karrier munka karrierváltás
4 tipp, amit meg kell fogadnod, ha karrierváltásra készülsz
© Shutterstock

A karrierváltás sosem egyszerű. 


Szakértők árulták el, hogy mire van szükség, ha komolyan a karrierváltáson gondolkozol. Sosem egyszerű meglépni, és az emberek különösen sokat félhetnek a 30-as, 40-es, pláne az 50-es éveikben attól, hogy valami új szakmába kezdjenek bele. Azonban ezek a tippek segítséget nyújthatnak.

1. Gondold át, mivel töltöd az idődet

Az emberek átlagosan körülbelül 90 000 órát töltenek a munkahelyükön egy életen át. Ez életünk körülbelül egyharmada, és rettenetesen sok időnk van arra, hogy rosszul érezzük magunkat. A szakértők szerint azonban sokan átgondolták a jövőjüket a világjárvány alatt. 

Sokan a lelkük mélyén tudják, hogy valamit változtatni kell, vagy valamit tenni akarnak. Azonban nem tudják, mi van odakint, mert a szükségszerűség körforgásában vagyunk, vagy csak hozzászoktunk ahhoz, amit csinálunk

– magyarázta Elizabeth Hamilton-Guarino, a The Best Ever You Network alapítója.

A szakértő rámutat arra, hogy fontos ellenőrizned magad azzal kapcsolatban, mi okoz valójában boldogtalanságot a munkahelyeden, mert a következő pozíciódnál ezt kell elkerülnöd. Érezned kell, hogy tényleg tovább akarsz lépni a munkahelyedről, és valami olyan karriert csinálni, amiben tényleg örömödet leled.

2. Döntsd el, hogy tényleg változtatsz

Minden út egyetlen lépéssel kezdődik, ezért a karrierváltás során az első, ha tudatosan elmondod magadnak, hogy változtatni fogsz. Azt pedig el kell fogadnod, hogy a változás bizonytalanságot és félelmet is okozhat benned. Ha a szíved mélyén tudod, hogy készen állsz valami új dologra, az segít elhallgatni azt a kis hangot, amely azt mondja, hogy rossz lépést teszel meg. Sokszor a szorongás nem engedi az embernek, hogy kilépjen a komfortzónájából. 

3. Ne felejts listát írni a készségeidről

Írj egy listát azokról az átadható készségeikről, amelyek segíthetnek más területen is sikeresnek lenni. Gondolj az olyan fontos dolgokra, mint a problémamegoldás, a mentorálás, a coaching és a kommunikáció. Emellett pedig fontos, hogy új készségeket is elsajátíts, különösen akkor, ha olyan pályára készülsz, aminél tudod, hogy mi az, ami elengedhetetlen. Ezeket pedig semmiképp se hagyd ki az önéletrajzodból és az interjún is emeld ki, miben vagy jó. 

4. Találj segítséget

Ha érzelmi támogatásra van szükséged, akkor elsősorban a barátaidhoz és a családodhoz kell fordulnod. Ha azonban szakmai segítséget keresel, akkor találj olyan embereket, akik segítséget nyújthatnak a karrierváltásban. Használd ki a kapcsolataidat, mert talán ennek köszönhetően értesülhetsz egy remek lehetőségről, ami akár az egész életedet is megváltoztathatja. Ha nem jut eszedbe senki, akkor keress szakmai szervezeteket, helyi vagy virtuális összejöveteleket, valamint olyan csoportokat, ahol hasonló gondolkodású embereket találsz. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves