Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Toxikus környezet

A munkahelyi bántalmazás 8 jele, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

2024. március 03.

3 perc olvasás

ELLE

munkahely munkahelyi bántalmazás
A munkahelyi bántalmazás 8 jele, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni
© Shutterstock

Így ismerhető fel a munkahelyi bántalmazás. 


Tévedés azt gondolni, hogy bántalmazás csak az iskolában történhet meg. A munkahelyi bántalmazás valójában gyakoribb, mint gondolnánk, ám sok ügyre sosem derül fény, mert az áldozat félelemből nem mer jelentést tenni. A CIPD (Chartered Institute for Professional Development) kutatásában több mint 2000 embert kérdeztek meg, és 15 %-uk vallotta be, hogy az elmúlt három évben valamikor megfélemlítették őket a munkahelyükön. Habár a kutatás Angliában készült el, sajnos hazánkban is történnek ilyen esetek.

Íme, a 8 legfontosabb jel 

  • Ha valaki állandóan megfigyel, piszkál ok nélkül, és a cél az, hogy bukás legyen a vége.
  • Dühkitörések, káromkodás, valamint vulgáris nyelvezet, és ezek különösen egy ember felé irányulnak 
  • Tolakodó viselkedés, esetleg kémkedés vagy lehallgatás.
  • Elszigetelő viselkedés, ennél az esetnél például egy bizonyos kolléga következetes kizárása a társasági összejövetelekről.
  • Folyamatosan aláásni vagy megkérdőjelezni egy alkalmazott képességeit, különösen a csapat előtt.
  • Indoklás nélkül ismételten figyelmen kívül hagyni bizonyos kollégákat, ha előléptetésről vagy jutalomról van szó.
  • Az ésszerű kérések, például a szabadságok visszautasítása, különösen akkor, ha mások számára engedélyezve van.
  • A törődés és az empátia hiányának kimutatása, amikor nyilvánvaló, hogy tetteik szorongást okoznak.

Mit lehet tenni?

Tudni kell, hogy a munkahelyi zaklatók általában olyan embereket választanak ki, akikről úgy érzik, hogy nem hajlandóak vagy képesek szembeszállni velük. Néha már az is segíthet, ha az áldozat megmutatja az erejét, és elmondja a zaklatónak, hogy a viselkedése helytelen. Ezt azonban a legjobb szemtanúk előtt megtenni, valamint fontos megőrizni a higgadt és professzionális viselkedést. A kiabálás és a káromkodás nem ajánlott semmilyen esetre sem. Ha ez nem működik, akkor érdemes naplót vezetni a történtekről, ami bizonyítékként felhasználható a későbbiekben. 

A kollégákkal szintén érdemes lehet beszélni az ügyről, hiszen lehet, hogy többen átélték a munkahelyi zaklatást vagy esetleg hajlandóak kiállni az áldozatért. Minél több tényszerű bizonyítékot tud bemutatni valaki, annál kisebb az esélye, hogy zaklatója tagadja a vádakat, vagy megpróbálja minimalizálni az incidenseket. A legfontosabb azonban, ha a bántalmazás túl messzire megy, és már esetleg a testi-lelki egészségünk forog kockán, akkor jelenteni kell a vezetőség felé is a történteket. A legjobb, ha a panaszt az érintett írásban is benyújtja,  a munkaadóknak kezelniük kell és ki kell vizsgálniuk minden hozzájuk intézett formális panaszt. Ha a cégnél van HR-részleg, akkor mindenképpen őket kell megkeresni, valamint a közvetlen feletteseket. A zaklatás miatt az emberek gyakran rendkívül kiszolgáltatottnak érzik magukat, de rendkívül fontos, hogy ilyen esetben is kiálljunk magunkért. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves