Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Karrier tanácsadás

5 kérdés, amit azonnal fel kell tenned az új munkahelyeden

2023. szeptember 27.

3 perc olvasás

ELLE

karrier munkahely munkavégzés
5 kérdés, amit azonnal fel kell tenned az új munkahelyeden
© Shutterstock

Jobb ezekkel a dolgokkal tisztában lenni az új munkahelyeden. 


Egy új munkahelyen kezdeni mindig stresszes, hiszen szeretnénk fantasztikus teljesítményt nyújtani, de közben törekszünk arra is, hogy jó kapcsolatot ápoljunk az új kollégákkal és felettesekkel. Ez az 5 kérdés azonban segítséget nyújt abban, hogy tisztában legyél azzal, milyen rendszer működik az új melóban. A legjobban akkor jársz, ha ezeket a kérdéseket közvetlenül a főnöködnek teszed fel. 

1. Milyen munka vagy projekt élvezi a legnagyobb prioritást jelenleg a számodra? 

Egy egyszerű trükk, hogy azt is megtudd, jelenleg min stresszel leginkább az új felettesed. Ezzel tudni fogod, hogy mire kell fókuszálnod, mibe tegyél bele többet, és biztosan értékelni fogja, ha a szakmai tudásoddal vagy a szorgalmaddal előrébb viszed azt a bizonyos projektet vagy feladatot. 

2. . Mit szeretnél, milyen célokat érjek el a pozíciómban?

Ezzel a kérdéseddel pontosan megtudhatod, hogy mit vár el tőled a főnököd. 

A munkaköri leírások nem specifikusak, ezért közvetlenül a menedzseredtől kell hallanod a pozíciód legfontosabb prioritásait

–  mondja Gregory Tall szakértő, aki több mint  15 éves tapasztalattal rendelkezik az emberi erőforrások terén.

A főnököd azt is értékelni fogja, hogy mersz kérdezni és kezdeményezni, valamint már ezzel is bizonyíthatod, hogy jó csapattag vagy. 

3. Hogyan szeretnél kommunikálni napról napra és hétről hétre?

Szintén az egyik legfontosabb tudnivaló, hisznen a kommunikáció a kulcsa mindennek. Goric Ng, a Harvard Egyetem karrier-tanácsadója elmondta, hogy bizony az alulkommunikáció kétértelműséghez vezet. A kétértelműség vége pedig a szorongás lesz, ezért jobb előre tisztázni, mit vár el a felettesed. Fontos, hogy tudd, a főnököd milyen gyakran szeretne beszámolókat, jelentéseket, valamint inkább e-mailben vagy személyesen szeretné hallani a hét történéseit. 

4. Mi a legjobb módja annak, hogy kérdésekkel forduljak hozzád? 

Könnyebb új kapcsolatot létrehozni, mint megjavítani egy sérültet 

– mondja Ana Goehner karriertanácsadó.

A főnököd is értékelni fogja, ha ezzel a kérdéseddel is az őszinte és tiszta kommunikációt szeretnéd elérni, és már az elején kikerülöd, hogy esetleg rosszul csináld. Természetesen egy jó vezető nem fogja a fejedet venni, mert valami nem sikerült tökéletesre, de jó tudni, hogy milyen módon tudsz hozzá fordulni. 

5. Tudok valamiben segíteni?

Ezzel a kérdéssel eléred, hogy a főnököd érezze azt, hogy azért vagy ott, mert segíteni szeretnél, és a célod az, hogy jó munkát végezz. Már az első napokon megmutathatod, hogy szorgalmas vagy, ha a saját feladataidon kívül más dolgokba is szívesen besegítesz. Azért vigyázz, hogy ne ess át a ló túloldalára, mert ha túl ügyes és gyors vagy, akkor könnyedén kihasználhatják mások ezt a lelkességet. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves