Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Új kutatási eredmény

Szomorú kutatás született arról, hány európai nőt zaklatnak szexuálisan a munkahelyén

2023. július 07.

2 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

kutatás verbális bántalmazás nemi erőszak szexuális zaklatás zaklatás nők
Szomorú kutatás született arról, hány európai nőt zaklatnak szexuálisan a munkahelyén
© Getty Images

A megfélemlítés, a fizikai és verbális bántalmazás, valamint a szexuális zaklatás jóval nagyobb valószínűséggel érinti a munkahelyükön a nőket, mint a férfiakat.


Egy új kutatás szerint a 18-34 éves európai nők közel négyszer nagyobb valószínűséggel tapasztalnak nem kívánt, szexuális indíttatású figyelmet vagy zaklatást a munkahelyükön, mint az azonos korú férfiak. A felmérést az Eurofound végezte el, és a munkahelyi viselkedést és a negatív tapasztalatokat vizsgálták. Megállapították, hogy a zaklatás valamely formájától főleg azok a dolgozók szenvednek, akik közvetlen kapcsolatban állnak az ügyfelekkel vagy vásárlókkal.

A nők nagyobb arányban vannak kitéve a zaklatásnak

Legyen szó akár arról, hogy valakit engedély nélkül megérintenek, vagy félelmet és szorongást kiváltó, szexuális megjegyzéseket kap, esetleg nemi erőszak elszenvedőjévé válik, egy tényező közös: a fiatal nők körében sokkal nagyobb a kockázat. Háromszor gyakrabban számoltak be ilyen jellegű problémákról a nők, mint a férfiak. Ugyanakkor a szexuális zaklatásnak való kitettség az életkor előrehaladtával csökken: az 50 feletti nőknél 3,5-szer kisebb ez a teher.

Az Eurofond elemzése megállapította, hogy összességében az ügyfelekkel közvetlen kapcsolatban álló munkavállalók vannak a leginkább kitéve a veszélynek, így nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg a munkahelyi káros szociális viselkedés következményeit, például a kiégést, a kimerültséget, a szorongást vagy a depressziót.

Az ügyfelekkel foglalkozó emberek kétszer nagyobb valószínűséggel tapasztalnak valamilyen negatív viselkedést akár a kollégák, akár az ügyfelek részéről, és az egészségügyben dolgozók szenvednek ettől a legnagyobb részben.

zaklatas-elleh.hu
Forrás: Getty Images

Mellettük azonban a hatósági és rendvédelmi dolgozók is sokkal nagyobb tehernek vannak kitéve az átlagnál, náluk ráadásul mind fzikai, mind verbális szempontból rengeteg veszély áll fenn.

Az Eurofound arra figyelmeztet, hogy a munkahelyi zaklatás jelentős kockázatot jelent a munkavállalók egészségére és jólétére nézve, ezért a munkáltatóknak mindent meg kell tenniük a stressz csökkentése érdekében.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves