Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Munkahelyi problémák

5 nyilvánvaló jel, hogy kihasználnak a munkahelyeden

2023. július 10.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

visszaélés munka munkahely munkahelyi problémák kihasználás
5 nyilvánvaló jel, hogy kihasználnak a munkahelyeden
© Getty Images

Előfordulhat, hogy sokkal nagyobb terhelésnek vagy kitéve a munkahelyeden, mint az indokolt lenne, ilyenkor pedig fontos, hogy észrevedd, ha kihasználnak.


A munkahelyeddel való jogokat és kötelezettségeket ideális esetben szerződés rögzíti, de mivel emberi kapcsolatok működtetik az egész rendszert, annak minden pozitív és negatív vonzatával számolnod kell. Ezek közé tartozhat az is, hogy bármennyit dolgozol is, folyamatosan úgy érzed, hogy kihasználnak.

Ha egy ideje nem érzed jól magad a munkahelyeden, érdemes az alábbi pontokat higgadtan végiggondolni, és ha igazak rád is, akkor változtass rájuk – akár egy munkahelyváltással is.

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy kihasználnak

1. Már meg sem kérdezik, elvállalsz-e további feladatokat

Egy bizonyos szintig természetesen az előmeneteled szempontjából lényeges, hogy egyre jobb minőségben és egyre nagyobb feladatokat vállalj. Ez a kezdeti időszakban lényeges, azonban ennek is van egy egészséges határa. Ha folyamatosan növekszik a munkád mennyisége, miközben a fizetésed változatlan, ráadásul a feladataid egy része nem is tartozik közvetlenül a munkakörödhöz, akkor megpróbálnak visszaélni a munkabírásoddal. Ezt a problémát csak tetézi, ha nemcsak a főnököd, hanem a kollégáid is áttolnak neked bizonyos feladatokat. Ne hagyd szó nélkül, mindenképp egyeztess erről a feletteseiddel!

2. Soha senki nem mond köszönetet

Természetesen nem elvárható, hogy minden elvégzett részfeladatért megdicsérjenek, azonban ha rendszeresen nem kapsz visszajelzést a munkádról, akkor nagyon hamar elvesztheted a motivációd. Ha ezt tapasztalod, ne várj arra, hogy a főnököd lépjen: minél hamarabb egyeztess egy találkozót, ahol ismertetheted, milyen eredményeket értél el.

3. Két (vagy több) ember munkáját végzed

Előfordulhat, hogy az egyik kolléga felmondása után pluszfeladatokat kell ellátnod, azonban ez soha nem lehet elvárás. Egyrészt egyeztetniük kell erről veled, másrészt csak átmeneti jellegről lehet szó. Különösen akkor igaz ez, ha aránytalan a munkaelosztás, és amíg te egész nap kapkodsz, a kollégáid nyugodtan kávéznak és beszélgetnek. Ez biztosan nincs rendben!

munkahelyi-kihasznalas-elle.hu
Forrás: Getty Images

4. Nem mehetsz szabadságra, amikor szeretnél

Egy-egy stresszesebb munkafolyamat után teljesen jogos igény, hogy pihenni szeretnél. Ha a főnököd nem engedi, hogy szünetet tarts, vagy nem engedi, hogy elmenj akár egy hosszabb nyaralásra, az már komoly problémát jelez. Próbálj meg egyeztetni erről a feletteseddel, de ha nem történik érdemi változás, akkor ideje elkezdened új munkahelyet keresni.

5. Nem kapsz fizetésemelést vagy előléptetést

Bármennyire keményen is dolgozol, hosszú ideje nem honorálják semmilyen formában? Ha a már megígért fizetésemelést, vagy magasabb pozícióba való áthelyezést minden alkalommal elodázzák, kérdezz rá, mi a késlekedés oka. Bár ennek lehetnek financiális okai, a cég pénzügyi helyzetével nem neked kell foglalkoznod, így ha hosszabb távon is problémák vannak a fizetéssel, a legjobb, amit tehetsz, hogy új munkahely után nézel.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves