Quantcast

Veszélyes

Zavartalanul terjed az Instagramon a testképzavar népszerűsítése

Zavartalanul terjed az Instagramon a testképzavar népszerűsítése
© Getty Images

Egy új tanulmány szerint ijesztően sokan népszerűsítik az étkezési zavarokat és illegális étrend-kiegészítőket az Instagramon.

A SumOfUs nevű aktivista csoport által vezetett kutatás megállapította, hogy a nem engedélyezett módszereket és termékeket népszerűsítő cégek könnyen célba vehetik a fiatal nőket az Instagramon úgy, hogy ezekhez a trendekhez kapcsolódó hashtageket használnak. Bár az Instagram betiltott néhány, az étkezési zavarokkal kapcsolatos hashtaget,  a cégek és a felhasználók rájöttek, milyen eszközökkel kerülhetik ki a korlátozásokat, így több mint 10 millió posztot találtak a tanulmány készítői. A legnépszerűbb hashtagek közül néhányat felhasználva a kutatók 240 étkezési zavar hashtaggel megjelölt posztot vizsgáltak meg, és azt találták, hogy ezek több mint fele étkezési zavarokat népszerűsített, míg közel 90%-uk nem tesztelt étvágycsökkentőt reklámozott.

„A posztok azt mutatják, hogy az Instagram hogyan teszi lehetővé és ösztönzi a felhasználókat a negativitásra, az önkárosításra és az extrém fogyókúrára” – kommentálták a jelenséget a kutatók. Emellett arra is fény derült, hogy a plasztikai sebészek főként a fiatalokat célozzák meg, pozitív fényben tüntetik fel a plasztikai műtétek eredményeit, és együttműködnek influencerekkel, hogy népszerűsítsék ezeket az eljárásokat a közösségi oldalon.

Nehéz kikerülni a mérgező tartalmakat

„Ez a kutatás megerősíti, hogy a Facebooknak az ilyen tartalmak visszaszorítására tett ígéretei ellenére az Instagramot továbbra is elárasztják a mérgező tartalmak, amelyek közvetlen veszélyt jelentenek a felhasználók, különösen a tizenévesek és a fiatalok életére” – írták a kutatók. A Facebook a Vice News megkeresésére megkérdőjelezte a kutatás hitelességét, azzal, hogy azt állítják: „a tanulmányból levont következtetések pontatlanok és korlátozott mintán alapulnak.”

A SumOfUs kutatói mégis azt remélik, hogy tanulmányuk nyomást gyakorol majd a vállalatra. A testképzavarok már eddig is komoly problémát jelentettek a fiatalok körében világszerte, ami étkezési zavarok kialakulásához és a plasztikai beavatkozások gyakoribbá válásához vezetett. A világjárvány azonban jelentősen súlyosbította ezeket a problémákat. Egy  másik tanulmány szerint például a világjárvány kezdete óta megduplázódott a 10-23 év közötti, étkezési zavarokkal küzdő serdülők száma, míg a National Eating Disorders Association 2020 márciusa óta 40%-os növekedést tapasztalt a segélyvonalára érkező hívások számában. Ami a plasztikai sebészetet illeti, a világjárvány ideje alatt 70%-kal nőtt a foglalások és a kezelések száma.