Quantcast

Emlékezés

Sokat köszönhetnek a nők a meggyilkolt holland újságírónak

© Patrick van Katwijk/BSR Agency/Getty Images

Alig tíz nappal az őt ért fegyveres merénylet után Peter R. de Vries holland bűnügyi újságíró, akit július 6-án este Amszterdam központjában lelőttek, életét vesztette a kórházban. A holland Elle az emléke előtti tisztelgésként visszatekintett arra, milyen, a nőket is érintő ügyek felgöngyölítése fűződik Peter nevéhez.

Natalee Holloway

A De Telegraaf magazinnál bűnügyi riporterként befutott karrierjét követően Peter. R. de Vries a saját nevével fémjelzett televíziós műsorral szerzett magának országos ismertséget Hollandiában, melyben – ahogyan ő fogalmazott – a nyomozás mellett leleplezett és felgöngyölített minden ügyet, amelyet csak tudott. Az egyik leghíresebb epizódban az Arubában eltűnt amerikai tinédzser, Natalee Holloway esetét vizsgálta. Egy Patrick van der Eemmel közösen folytatott titkos művelet során Peternek sikerült beismerésre bírnia a gyanúsított Joran van der Sloot-ot. A riport világméretű áttörést hozott, és később Emmy-díjat is nyert. Peter Natalee édesanyjával, Beth Holloway-val együtt sétált fel a színpadra, hogy átvegyék a díjat. A bűnügyi riporter Natalee-nak ajánlotta a különleges elismerést.

Tanja Groen

Tanja Groen esete szintén évtizedekig foglalkoztatta De Vries-t. A 18 éves Tanja feltehetően a Hollandia északi részén fekvő Schagenből tűnt el1993-ban, miután kerékpárjával Maastrichtban távozott egy diákbuliról. A bűnügyi újságíró 1996-ban beszélt először az esetről a műsorának egy epizódjában, de megoldást akkor nem találtak. Ez azonban nem azt jelentette, hogy Peter áttért a következő esetre, és a megoldatlan eltűnés aktáját az archívumában hagyta porosodni – épp ellenkezőleg. Peter R. de Vries lett a Groen család szóvivője és a De Gouden Tip Alapítvány elnöke, amely pénzgyűjtést indított, hogy felderítsék az eltűnési ügyet.

Arról, hogy miért nem tudta elengedni ezt az esetet Peter, tavaly az Op1 adásában azt mondta: „Mert ez dacol a realitásérzékemmel. Hogy egy buliról távozó 18 éves lány nyom nélkül eltűnhet, és semmit sem találunk vele kapcsolatban egy olyan sűrűn lakott országban, mint Hollandia. Csakúgy, mint a szülők, ezt én is elviselhetetlen gondolatnak érzem, és mindent meg akarok tenni annak érdekében, hogy fény derüljön a történtekre. És azért is, mert egyenesen a szülőktől tudom, mit tesz ez az egész velük. Tulajdonképpen ez a fő mozgatóerő.”

Germa Verboom és a Holleeder nővérek

A talk show ugyenezen epizódjában Peter R. de Vries kifejtette, hogy Tanja Groen zsákutcába futott esete nem egyedülálló. Germa Verboom eltűnése szintén olyan ügy, amely „évek óta emészti őt.” „Az éjszaka közepén is felébreszthetsz, ha van egy jó tipped ezzel kapcsolatban” – fogalmazott. És ez tette Petert ilyen jó újságíróvá, vagy sokkal inkább jó emberré. Azután sem állt le, hogy a kamera lámpájának kialudt, vagy miután az adás lement a tévében. Elment a határokig, teljesen elmerült az ügyeben, és közben tudta, hogyan kell támogatni és együttérezni az áldozatok hozzátartozóival.

Ez jól látszik abból a rövid WhatsApp-beszélgetésből is, amelyet Astrid Holleeder lánya, a televíziós séfként és műsorvezetőként is ismert Miljuschka Witzenhausen osztott meg az Instagramon. A chatben során Péter megkérdezte, emlékszik-e rá, hogy adott neki rajzot, merthogy bekereteztette azt. Miljuschka így válaszolt: „Igen, az ember, aki kitart bármilyen viharban. Vagyis te.”

Peter és Miljuschka jól ismerték egymást, nemcsak az RTL Boulevard munkatársaiként, hanem azért is, mert Astrid és Sonja Holleeder a bizalmukba avatták a bűnügyi riportert, amikor a nővérek úgy döntöttek, hogy vallomást tesznek testvérük, Willem Holleeder ellen.

Bosszúpornó és menekültpolitika

Peter nem csak a nagy eltűnési esetekkel vagy az alvilági bűnözőkkel foglalkozott, 2015-ben indult, Peter R. De Vries: Internetes zaklatás elleni küzdelem című műsorában például az internetes kiberterroristák nyomába eredt.

Az egyik epizódban Chantalnak segített, aki bosszúpornó áldozata lett, miután a volt barátja a Facebookon kezdte terjeszteni a róla készült intim képeket. De Vries segítségével Chantal végül még bírósági pert is nyert a Facebook ellen. A bíró úgy döntött, hogy a Facebooknak fel kell fednie, ki tette közzé online a werkendami nőről készült szexvideót. De Vries petíciót is indított, hogy az alsóház tűzze napirendre az adatvédelmi jogszabályok módosítását, hogy a számítógépes zaklatás elkövetői könnyebben nyomon követhetők legyenek. Ezzel több mint 62 000 aláírást gyűjtött össze egy nap alatt.

Az, hogy Peter esetei között sok női szereplő volt, nem véletlen, mert a nőknek sajnos még mindig sok igazságtalansággal kell megküzdeniük. Ugyanez vonatkozik a migráns háttérrel rendelkező hollandokra és arra a rasszizmusra, amellyel ma is meg kell küzdeniük az országban. De Vries az első holland emberek egyike volt, aki felszólalt Zwarte Piet ellen, és ahogy Tim Hofman tegnapi üzenetében fogalmazott, „minden kétséget kizáróan annak a kampánynak az élvonalában állt, amely a gyermekamnesztia megszervezéséért harcolt.”

Saját honlapján Peter egy levelet is írt, tele tisztelettel és csodálattal a menekültek iránt. A levelet a következő szavakkal fejezte be: „Ami engem illet, soha nem kell elrejtőzniük vagy szégyenkezniük. Nem, büszkén és emelt fővel járhatnak az utcákon. Mert amit elértek, amivel dacoltak és amit feláldoztak, az több, mint amit a legtöbben valaha meg tudnának vagy mernének tenni.”

És ugyanez rá is igaz volt.

Mint az ismeretes, Peter R. de Vries ismert holland bűnügyi újságírót a hónap elején egy célzott fegyveres támadás során lőttek meg Amszterdam belvárosában. A 64 éves de Vries éppen távozott egy televíziós stúdióból, ahol egy élő műsorban szerepelt, amikor a fején érte a súlyos sebesülés július 6-án este.
Az újságíró halála előtt egy nagyszabású büntetőeljárásban a koronatanú tanácsadójaként vett részt. A per a szervezett bűnözéssel áll összefüggésben. A koronatanú korábbi védőjét 2019 szeptemberében agyonlőtték, szintén Amszterdam utcáin.
Vilmos Sándor holland király a támadást követően mély megdöbbenését fejezte ki, és a demokrácia elleni támadásnak nevezte a bűnügyi újságíró elleni merényletet. A „jogállamiságunk sarokkövét jelentő újságírás elleni támadás, s mint ilyen, az alkotmányos rendünk elleni támadást jelent” - fogalmazott.

Forrás: Elle és MTI