Quantcast

Különbségek

Rosszabb ellátást kapnak a szívrohamon átesett nők

Rosszabb ellátást kapnak a szívrohamon átesett nők
© Oleg Elkov/Getty Images

A szívroham egy gyakori típusának ellátása a férfiak és nők esetében minden egyes lépésben eltér – világítottak rá ausztrál kutatók.

Sydney-i kutatók meglepő felfedezést tettek: friss tanulmányukból kiderült, hogy a szívinfarktus egy gyakori típusával diagnosztizált nők kevésbé részesülnek bizonyítékokon alapuló (evidence-based) kezelésben, mint a férfiak, közvetlenül az infarktus beálltakor, valamint hosszú távon is.

A kutatók 2009 és 2018 között 43 ausztrál kórház mintegy 7783 betegének adatait elemezték ki, aki úgynevezett non-STEMI szívinfarktuson vagy koszorúérgörcsön estek át, és akiknek a 31%-a volt női páciens. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy a férfi és a női betegek ellátása csaknem minden lépésben különbözött egymástól. „Annak ellenére, hogy az ellenkezőjét hisszük, még mindig eredendően konzervatívak vagyunk és valamilyen okból alulkezeljük a nőket” – mondta el David Brieger, a kutatást vezető kardiológusprofesszor a feltárt különbségekről, hozzátéve, hogy a jövőben tudatosan kell foglalkozni ezzel.

A tanulmány megállapította például, hogy a nem-STEMI szívinfarktus esetén az ajánlott képalkotó eljárás az angiográfia, amellyel a szakemberek azonosítani tudják a koszorúerek elzáródását. Ezt a nőkön kisebb arányban végezték el, mint a férfiakon, és a női pácienseknél általában későbbi időpontban került rá sor. A kutatás vezetője ugyanakkor kiemelte, ennek okát nem tudták pontosan megjelölni, vagyis nem derült ki, hogy a női betegek eleve később kerültek kórházba, vagy az angiogram elvégzéséről szóló döntés született meg később.

Forrás: The Guardian