Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Fontos tünetek

A nőknél a szívroham néha különleges tünetekkel jelentkezik, ezekre kell figyelni

2023. május 31.

4 perc olvasás

ELLE

betegség tünetek szívroham szívbetegség
A nőknél a szívroham néha különleges tünetekkel jelentkezik, ezekre kell figyelni
© Shutterstock

Sokan azt gondolják, hogy a szívroham csak a férfiakat veszélyezteti, pedig a nőknél is gyakran jelentkezik. Most eláruljuk, hogy mely tünetekre érdemes odafigyelni. 


A különféle szívbetegségek, és azon belül is a szívroham főként a férfiakra jellemző. Évente több ezer ember kerül vele kórházba, a néma, tünetmentes infarktusok miatt a valós szám még ennél is magasabb lehet. Mivel viszonylag elterjedt tévhit, hogy ez a betegség a nőket kevésbé fenyegeti, így ritkán esik szó a tünetekről, melyek sokszor teljesen másként jelentkeznek. 

A nőket is fenyegeti a szívroham 

A szakemberek legtöbbször csak a férfiakat emelik ki, ha szívrohamról van szó. Ennek igazán egyszerű az oka, mivel általában a középkorú férfiaknál jelentkezik a betegség. Ám kevesen tudják, hogy a változókor után a nemi különbségek kiegyenlítődnek. 

A szívinfarktust több dolog is okozhatja, ilyen például a magas vérnyomás, a dohányzás, a túlságosan zsíros étrend, a stressz, és a mozgásszegény életmód. Természetesen más dolog is meghúzódhatnak a háttérben, számít a genetikai hajlam, nők esetében pedig sokszor az ösztrogénszint csökkenése idézi elő az egészségügyi problémát.

Másként is jelentkezhet a szívroham

Még manapság is probléma az úgynevezett tünetmentes szívroham, amikor a betegnél nincsenek tünetek, csak a szívtől távolabbi területeken jelentkezik fájdalom. Ez megjelenhet a vállaknál, hasnál, hátnál vagy a karoknál. Társuló tünet lehet a légszomj, köhögés. szédülés, ám vannak kevésbé ismert jelek, melyek főként a nőknél jelentkeznek. 

A szakemberek szerint a nők sokszor nem gyanakodnak szívrohamra, mivel a legtöbb esetben nem a klasszikus, jellemző tünetekkel érkezik a baj. A vizsgálatokból kiderült, hogy a nők mindössze 30-40 százalékénak volt mellkasi fájdalma, a többieknél másként jelzett a betegség. 

Extrém fáradtság 

Az orvosok szerint a napokig tartó extrém fáradtság sok betegnél jelentkezik a szívrohamot megelőző időszakban. Legtöbbször így jelez a szervezet, hogy a szív hatalmas stressznek van kitéve. A tanulmányok szerint olyan fáradtsághullámról van szó, ami megakadályozza a beteget a mindennapi teendői elvégzésében. Olyan apróságok is problémát okoznak, mint az ágynemű felhúzása, vagy egy rutinfeladat. 

Alvászavar

Szintén gyakori tünet, sokan az alvásproblémákat mégsem azonosítják rögtön a szívrohammal. A szakemberek elárulták, hogy szívinfarktus esetén folyton magas a vérnyomás, ami gátolja az elalvást, hiszen pihenés közben csökkenne a vérnyomás. Emellett egy 2023-as tanulmány megállapította, hogy az álmatlanság, és a hosszú éveken át tartó alvásmegvonás később növeli a szívroham kockázatát. 

Hát- és vállfájdalom 

Sokan tudják, hogy a szívroham egyik jele a mellkasfájdalom, de vannak más tünetek melyek jellemzően a nőknél jelentkeznek. Az orvosok elárultak, sokan éreznek fájdalmat a hátuk felső részén, illetve a vállaknál. Jellemzően fájdalmas nyomás, szorítás jelentkezik. Sok esetben ez megerőltetés közben fordul elő, ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni. 

Emésztési zavarok

Viszonylag ritka tünet, de vannak, akiknél a szívrohamot megelőző időszakban emésztési zavarok jelentkeznek. Általában egy hónappal korábban jelenik meg a puffadás, émelygés, étvágytalanság, hányás. Fontos, hogy ez ilyenkor nem csak pár napig tart, az émelygés például napokon keresztül kínozhatja az embert. A szakértők elárulták, hogy túlsúly vagy cukorbetegség esetén ez a tünet gyakran üti fel a fejét.

Influenzaszerű tünetek 

A hidegrázás, izzadás, szédülés főként az influenzára jellemzőek, ennek ellenére sokszor a nőknél is jelentkezik közvetlenül szívroham előtt. A szakértők elárulta, hogy pár nappal a korábban jelentkeznek, gyakran éjszaka. 

Akármelyik tünet is jelentkezik, az orvosok szerint érdemes szakemberhez fordulni, pláne, ha az illető veszélyeztetett korcsoportba tartozik, vagy van a családban szívbeteg. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves