Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Egészséges táplálkozás

4 népszerű étel, ami növelheti a szívroham kockázatát

2023. augusztus 29.

3 perc olvasás

ELLE

kutatás egészséges táplálkozás egészséges élelmiszer szívroham
4 népszerű étel, ami növelheti a szívroham kockázatát
© Getty Images

Bizonyos élelmiszerek fogyasztásával megemelkedik a szívroham kialakulásának esélye.


Régóta köztudott, hogy a feldolgozott élelmiszerek számos szempontból károsak az egészségre, és még olyan betegségekkel is összefüggésbe hozhatóak, mint a cukorbetegség, a szívroham vagy az agyvérzés.

Nem meglepő az sem, hogy például a mirelit pizza, a levesporok vagy a csokoládé nagy mennyiségben egészségtelenek, hiszen túlsúlyhoz és magas koleszterinszinthez vezethetnek.

Bizonyos ételeket azonban a nagy többség kifejezetten egészségesnek tart, pedig előfordulhat, hogy ultra-feldolgozott élelmiszerekről van szó, amelyek tovább növelhetik a betegségek kialakulásának kockázatát.

A szívroham kialakulásában ez is szerepet játszhat

Az Egyesült Királyságban két kutatás is bebizonyította, hogy a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása a fent említett betegségek egyre gyakoribb előfordulását eredményezte.

De mi tekinthető ultra-feldolgozott élelmiszernek? Minden olyan alapanyag, amely természetes formájához képest jelentős változáson esett át, és gyakran olyan összetevőket adnak hozzá, mint a tartósítószerek vagy az aromák, ezzel növelve a termék eltarthatóságát vagy vonzerejét. Csakhogy ezek az adalékanyagok a szívroham kialakulásának esélyét is növelik, de akár cukorbetegséghez is vezethetnek.

A szakemberek számára az is világossá vált, hogy bizonyos népszerű ételekről a lakosság nem is feltételezi, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak, ezért figyelmeztetést adtak ki.

4 élelmiszer, ami nem annyira egészséges, mint gondoltuk

Reggelizőpelyhek

Ezek közül több olyan is forgalomba került, amely hatalmas mennyiségű cukrot és adalékanyagot tartalmaz. Számos típust egészítenek ki színezékekkel, különösen a gyerekeknek szánt termékeket. Ugyanakkor vannak köztük olyanok is, amelyek rostokban és egyéb ásványi anyagokban gazdagok, ezek továbbra is hasznosnak tekinthetőek.

Teljes kiőrlésű kenyér

A boltok polcain található csomagolt kenyerek közül több is tartalmazhat emulgeálószereket és tartósítószereket, így az ultra-feldolgozott kategóriába esnek. Ugyanakkor a teljes kiőrlésű gabona több pozitív tulajdonsággal is rendelkezik, például fontos rostforrás. Mindenképp meg kell említeni, hogy a rostok az egészséges emésztőrendszer kulcsfontosságú szereplői. A rostok összefüggésbe hozhatóak olyan betegségek kialakulásának csökkentésével, mint a szívbetegségek, a cukorbetegség vagy a stroke.

szivroham-elle.hu
Forrás: Getty Images

Joghurt

A joghurtot egészséges fehérjeforrásnak tekintik, amely nélkülözhetetlen az egészséges izomzat működéséhez, a kalcium pedig a csontok egészségének fenntartásában játszik szerepet. De míg a natúr joghurt egyszerűen feldolgozott élelmiszer, addig az ízesített verziók már ultra-feldolgozottnak minősülnek, és számos mesterséges színezéket és tartósítószert is használnak az előállításukhoz – a hozzáadott cukorról már nem is beszélve.

Müzliszeletek

Sokan úgy gondolják, hogy ezeket a nassolás kiváltására, büntetlenül fogyaszthatják. Csakhogy ezek a termékek gyakran tartalmaznak fagyasztva szárított gyümölcsöket és keményítőt, amelyek már eleve feldolgozott élelmiszernek számítanak. A hozzáadott édesítőszerek pedig még inkább az ultra-feldolgozott élelmiszerek közé sorolják ezeket az édességeket.

via

Neked ajánljuk

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves