Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Egészséges táplálkozás

4 népszerű étel, ami növelheti a szívroham kockázatát

2023. augusztus 29.

3 perc olvasás

ELLE

kutatás egészséges táplálkozás egészséges élelmiszer szívroham
4 népszerű étel, ami növelheti a szívroham kockázatát
© Getty Images

Bizonyos élelmiszerek fogyasztásával megemelkedik a szívroham kialakulásának esélye.


Régóta köztudott, hogy a feldolgozott élelmiszerek számos szempontból károsak az egészségre, és még olyan betegségekkel is összefüggésbe hozhatóak, mint a cukorbetegség, a szívroham vagy az agyvérzés.

Nem meglepő az sem, hogy például a mirelit pizza, a levesporok vagy a csokoládé nagy mennyiségben egészségtelenek, hiszen túlsúlyhoz és magas koleszterinszinthez vezethetnek.

Bizonyos ételeket azonban a nagy többség kifejezetten egészségesnek tart, pedig előfordulhat, hogy ultra-feldolgozott élelmiszerekről van szó, amelyek tovább növelhetik a betegségek kialakulásának kockázatát.

A szívroham kialakulásában ez is szerepet játszhat

Az Egyesült Királyságban két kutatás is bebizonyította, hogy a feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása a fent említett betegségek egyre gyakoribb előfordulását eredményezte.

De mi tekinthető ultra-feldolgozott élelmiszernek? Minden olyan alapanyag, amely természetes formájához képest jelentős változáson esett át, és gyakran olyan összetevőket adnak hozzá, mint a tartósítószerek vagy az aromák, ezzel növelve a termék eltarthatóságát vagy vonzerejét. Csakhogy ezek az adalékanyagok a szívroham kialakulásának esélyét is növelik, de akár cukorbetegséghez is vezethetnek.

A szakemberek számára az is világossá vált, hogy bizonyos népszerű ételekről a lakosság nem is feltételezi, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak, ezért figyelmeztetést adtak ki.

4 élelmiszer, ami nem annyira egészséges, mint gondoltuk

Reggelizőpelyhek

Ezek közül több olyan is forgalomba került, amely hatalmas mennyiségű cukrot és adalékanyagot tartalmaz. Számos típust egészítenek ki színezékekkel, különösen a gyerekeknek szánt termékeket. Ugyanakkor vannak köztük olyanok is, amelyek rostokban és egyéb ásványi anyagokban gazdagok, ezek továbbra is hasznosnak tekinthetőek.

Teljes kiőrlésű kenyér

A boltok polcain található csomagolt kenyerek közül több is tartalmazhat emulgeálószereket és tartósítószereket, így az ultra-feldolgozott kategóriába esnek. Ugyanakkor a teljes kiőrlésű gabona több pozitív tulajdonsággal is rendelkezik, például fontos rostforrás. Mindenképp meg kell említeni, hogy a rostok az egészséges emésztőrendszer kulcsfontosságú szereplői. A rostok összefüggésbe hozhatóak olyan betegségek kialakulásának csökkentésével, mint a szívbetegségek, a cukorbetegség vagy a stroke.

szivroham-elle.hu
Forrás: Getty Images

Joghurt

A joghurtot egészséges fehérjeforrásnak tekintik, amely nélkülözhetetlen az egészséges izomzat működéséhez, a kalcium pedig a csontok egészségének fenntartásában játszik szerepet. De míg a natúr joghurt egyszerűen feldolgozott élelmiszer, addig az ízesített verziók már ultra-feldolgozottnak minősülnek, és számos mesterséges színezéket és tartósítószert is használnak az előállításukhoz – a hozzáadott cukorról már nem is beszélve.

Müzliszeletek

Sokan úgy gondolják, hogy ezeket a nassolás kiváltására, büntetlenül fogyaszthatják. Csakhogy ezek a termékek gyakran tartalmaznak fagyasztva szárított gyümölcsöket és keményítőt, amelyek már eleve feldolgozott élelmiszernek számítanak. A hozzáadott édesítőszerek pedig még inkább az ultra-feldolgozott élelmiszerek közé sorolják ezeket az édességeket.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves