Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

Ez a szívroham 5 jele, ami hónapokkal korábban jelentkezik

2023. augusztus 02.

2 perc olvasás

ELLE

betegség szívroham
Ez a szívroham 5 jele, ami hónapokkal korábban jelentkezik
© Shutterstock

A szívrohamot így lehet felismerni. 


A szívroham jelei már hónapokkal előbb jelentkezhetnek, ám sokan nem ismerik fel a tüneteket. A szív vérének hiánya súlyosan károsíthatja a szívizomzatot, ezért a lehető leggyorsabban kezelni kell. Egy brit kutatás kimutatta, hogy Nagy-Britanniában ötpercenként kerül egy ember kórházba szívroham miatt. Íme, a legfontosabb tünetek. 

1. Lábfájdalom 

A járás közbeni szorító érzés a vádliban aggodalomra adhat okot, és érdemes kivizsgáltatni. Kiderült, hogy ez a tünet leginkább dohányosoknál és cukorbetegeknél fordul elő.

2. Karfájdalom

A karfájdalom szívroham jele lehet.

Ha a fájdalma a karban, különösen a balban, vagy a nyakban jelentkezik, nagyobb valószínűséggel szívvel kapcsolatos, mint emésztési zavarokkal. Ha nem múlik el, vagy ha tudja, hogy szívbetegsége van érdemes orvosi segítséget kérni 

– mondta David Newby, a BHF Kutatási Kiválósági Központ kardiológiai professzora.

3. Duzzadt boka

A szakértő figyelmeztet, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni, különösen akkor, ha a bokák megnőnek, mivel ez is a szívelégtelenség jele. Ez egy nagyon gyakori jel, azonban más okai is lehetnek, például a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is okozhatják a panaszokat. 

4. Gyomorfájdalom vagy emésztési zavar

Az emésztési zavarokhoz hasonló fájdalom,  égő érzés a mellkasban és a gyomorban szívroham vagy kapcsolódó szívprobléma jele lehet.

Mivel a szív, a nyelőcső és a gyomor mind egymás mellett fekszik, az emberek és az orvosok számára egyaránt kihívást jelent megállapítani, hogy szívproblémáról vagy emésztési zavarról van-e szó 

– jelentette ki a professzor.

5. Éjjeli izzadás

Ha hosszú ideje úgy kel fel valaki az ágyból, hogy megizzadt az éjjel, és ez a párnákon és az ágyneműn is meglátszik az bizony aggodalomra adhat okot. Természetesen más tényezőket is figyelembe kell venni, hogy milyen a szoba hőmérséklete, mennyire takaróztunk be, de alapvetően érdemes orvoshoz fordulni, ha a probléma állandósul.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves