Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

A hét legrosszabb napja...

Ezen a napon a legvalószínűbb a szívroham esélye, elképesztő felfedezés

2023. június 05.

2 perc olvasás

ELLE

betegség szívroham
 Ezen a napon a legvalószínűbb a szívroham esélye, elképesztő felfedezés
© Shutterstock

A szívroham rendkívül veszélyes, de most egy fontos dologra derült fény.


Egy brit kutatásból kiderült, hogy sokkal gyakoribb a szívroham hétfőnként, mint bármely másik napon. Nos, a kutatók mégis akadályba ütköztek, ugyanis nem tudnak rá megfelelő magyarázatot találni, csupán teóriák láttak napvilágot. 

Köze lehet az alvási ciklushoz

Belfast Health and Social Care Trust és a Royal College of Surgeons orvosai 10 528 beteg adatait elemezték ki. A megvizsgált betegek 2013 és 2018 között kerültek kórházba a szívinfarktus legsúlyosabb típusával – egy ST-szegmens elevációs szívinfarktussal (STEMI), amely akkor következik be, amikor egy nagyobb koszorúér teljesen elzáródik. A kutatók felfedezték, hogy a STEMI-szívrohamok száma a munkahét elején megnövekedett, a legmagasabb az arányban hétfőn. A szakértők úgy sejtik, hogy ennek a jelenségnek köze lehet a szervezet alvási vagy ébrenléti ciklusához, de pontos válasz még nem született az ügyben.

Az Egyesült Királyságban ötpercenként kerül valaki kórházba életveszélyes szívroham miatt, ezért létfontosságú, hogy a kutatás továbbra is fényt derítsen arra, hogyan és miért fordulnak elő szívrohamok

–  mondta Sir Nilesh Samani professzor, a BHF orvosi igazgatója.

A szakértők úgy gondolják, hogy ez a felfedezés a jövőben segíthet, hogy az orvosok még több életet menthessenek meg, de ehhez pontosan meg kell találniuk a miértre a választ. Nos, ezt a kutatást egyelőre csak az Egyesült Királyságban végezték el, de érdekes lenne rájönni, hogy vajon a többi országban is hasonló eredmények születnének-e. 

Íme, a leggyakoribb tünetek

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha úgy érezzük, hogy baj van: a mellkasi fájdalom a szívroham legjellemzőbb tünete, szorító érzés, vagy nyomás a szegycsont mögött, mely átterjed a hát, a nyak, a karok, az állkapocs, a váll, főként a bal kar területére. A fájdalom mellett teltségérzet is jelentkezhet.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves