Quantcast

Szigorítás

Kémiai kasztrálás jár a visszaeső nemi erőszaktevőknek Pakisztánban

Kémiai kasztrálás jár a visszaeső nemi erőszaktevőknek Pakisztánban
© Arif ALI / AFP

Elfogadták az új törvényt, amelynek célja a szigorúbb büntetések kiszabása és a nemi erőszakkal kapcsolatos ítéletek felgyorsítása.

A pakisztáni parlament szerdán elfogadta az új nemi erőszak elleni törvényt, amelynek értelmében a többszörös nemi erőszakért elítélt szexuális bűnözőket kémiai kasztrálásnak vethetik alá. A javaslatot aztán szavazták meg a törvényhozók, hogy a közelmúltban megnövekedett a nők és gyermekek ellen elkövetett nemi erőszakok száma az országban – számolt be róla a CNN.

Az újonnan elfogadott rendelkezés kimondja, hogy a pakisztáni kormánynak országszerte különleges bíróságokat kell létrehoznia a nemi erőszakkal kapcsolatos perek felgyorsítása érdekében, és biztosítania kell, hogy a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyekben „gyorsan, lehetőleg négy hónapon belül” döntsenek. A csoportos nemi erőszakban bűnösnek talált elkövetőket életfogytiglani börtön- vagy halálbüntetésre ítélik.

A visszaeső szexuális bűnözők esetében kémiai kasztrálást is elrendelhet a bíróság – ez a folyamat nem más, mint a szexuális aktivitás és a libidó csökkentésére szolgáló gyógyszerek alkalmazása. Az eljárás legális büntetési formának számít többek között Dél-Koreában, Lengyelországban, Csehországban és néhány amerikai államban is – annak ellenére, hogy az Amnesty International tavaly decemberi nyilatkozatában kegyetlennek és embertelennek minősítette a kémiai kasztrálást.

A Reuters tavaly decemberben a karacsi székhelyű War Against Rape nevű nonprofit szervezetre hivatkozva azt írta, a szexuális erőszak vagy nemi erőszak eseteinek kevesebb mint 3%-ában születik elmarasztaló ítélet Pakisztánban.