Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Adatvédelem

405 millió eurós bírságot kapott az Instagram

2022. szeptember 06.

1 perc olvasás

ELLE

instagram büntetés adatvédelem kiskorúak kirkorúak adatai GDPR
405 millió eurós bírságot kapott az Instagram
© Unsplash/Jeremy Bezanger

Az adatkezelési előírások elmulasztása miatt rekordösszegű büntetést szabtak ki az Instagramra.


Közel két év elteltével lezárult az a 2020-ban indított vizsgálat, ami a 13 és 17 év közötti felhasználói fiókok adatvédelmének kivizsgálására indult az Instagram ellen.

Írország adatvédelmi szabályozó hatósága úgy döntött: az adatkezeléssel kapcsolatos hiányosságok miatt 405 millió eurós (átszámítva több mint 163 milliárd forintos) büntetést szab ki a közösségi oldalra.

Az adatvédelmi hatóság vizsgálata rámutatott, hogy az Instagram nem szabályozta megfelelően a 13 és 17 év közötti felhasználók profiljait, lehetőség volt azokat üzleti fiókká alakítani, amely lépés magával vonta a felhasználók elérhetőségének (telefonszám és e-mail-cím) nyilvánossá tételét is.

Bár az Instagram tavaly módosított a beállításokon és új funkciókat vezetett be a tizenéves felhasználók adatainak biztonságos kezelése érdekében, az ír hatóságok így is elmarasztalták a vállalatot. Az Instagramot tulajdonló Meta Platform Inc. vállalat fellebbezett a döntés ellen.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves