Quantcast

Álhír vagy áttörés?

Itt vannak a tudnivalók a marihuánás tamponról

© PeopleImages/Getty Images

A termék elméletileg görcsoldó, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Az olasz Elle felkért egy szakértőt, hogy magyarázza el, tényleg működik-e az újdonság.

 

A Journal of Pain Research szerint a világ női lakosságának 84%-a szenved alhasi fájdalmaktól a menstruációja alatt. Néhányan természetes gyógymódokkal, például kamillából, citromfűből, cickafarkból vagy zsályából készült gyógyteák kortyolgatásával, esetleg a fürdővízhez durva só és néhány csepp illóolaj hozzáadásával enyhíteni tudják szenvedéseiket. Mások azonban kénytelenek gyulladásgátló vagy fájdalomcsillapító gyógyszereket szedni az akut fájdalom enyhítésére.

Az elmúlt években sok szó esett a kannabisz jótékony hatásairól, leginkább arról, hogy a benne található egyes hatóanyagok, különösen a CBD – egy nem pszichoaktív kannbinoid, mely nem eredményez pszichés reakciókat – hatékonyak lehetnek bizonyos betegségek és állapotok kezelésében. És bár a menstruációs fájdalmak miatt sok nő dől ágynak, terápiás céllal még nem írnak fel kannabiszt a tünetek enyhítésére - írja az olasz Elle.

De vajon találhatunk összefüggést a marihuána és a menstruációs fájdalom között? A Foria, egy kaliforniai, jóléti termékekre specializálódott start-up kifejlesztett egy sor kannabiszt tartalmazó terméket, amiket Relifnek (magyarul „fellélegzésnek” fordíthatnánk) neveztek el. A tervek között pedig szerepel még egy marihuánás tampon is, melyet „az izomlazítás maximalizálására és a kannabisz fájdalomcsillapító tulajdonságainak fokozására fejlesztettek anélkül, hogy az bármilyen pszichotóp hatással járna” – olvasható a cég honlapján.

Hogyan működik a marihuánás tampon?

Minden hüvelyi tampon tartalmaz 10 milligramm CBD-t (kannabidiolt), ez a marihuána gyógyító összetevője, ami segít a gyulladások és izomgörcsök leküzdésében. Valamint 60 milligramm THC-t (tetrahidrokannabinol), egy pszichoaktív összetevőt, amely fájdalomcsillapító hatású, anélkül hogy az agyban kognitív változásokat idézne elő.

A hatóanyagok közvetlenül az érintett területen hatnak, így a görcsök és a fájdalom azonnal (20 percen belül) enyhülnek.

Mit mond a szakember?

„Természetesen klinikai szempontból igazolt a kannabisz nyugtató-lazító hatása, és úgy gondolom, ez a tampon enyhítheti a menstruációs fájdalmat – magyarázza Dr. Manuela Farris szülész-nőgyógyász szakorvos. – A hüvelyi tampon terápiás hatását lokálisan fejti ki azáltal, hogy a gyógyszert közvetlenül a hüvelybe helyezzük. A nyálkahártya, amely tele van véredényekkel, segíti a hatóanyagok felszívódását.

Szeretném azonban kihangsúlyozni, hogy nincs a – gyógyszernek nem, csupán kiegészítő kezelésnek minősülő – tampon hatékonyságát alátámasztó tudományos kísérlet, és a biztonságossága sem bizonyított, mivel semmilyen mellékhatást nem jelentettek. Ezért azt tanácsolom, kerüljük az otthoni kísérletezést (a termék jelenleg csak az Egyesült Államokban kapható), és kövessük azt az általános szabályt, hogy mindig konzultáljunk szakemberrel, mielőtt bármilyen fájdalomcsillapítót vagy gyulladáscsökkentőt vásárolnánk.”