Quantcast

Terápia

Agyi implantátumot kapott a depressziós nő – elmondja, mi változott

Agyi implantátumot kapott a depressziós nő – elmondja, mi változott
Képünk illusztráció. © Getty Images

Kísérleti tanulmány keretében ültettek be implantátumot az Egyesült Államokban egy nő agyába, hogy így kezeljék a depresszióját.

Egy év telt el azóta, hogy Sarah a világon elsőként egy kísérleti kezelés keretében agyi implantátumot kapott a depressziós tüneteinek csökkentésére. A koponyájában elhelyezett elektromos implantátum az agyához kötve képes felismerni és kezelni a súlyos depressziót azáltal, hogy impulzusokat ad, amikor érzékeli, hogy a viselőjének szüksége van rá.

A tanulmányt végző Kaliforniai Egyetem pszichiátere, dr. Katherine Scangos elmondta, hogy az implantátum gyakorlatilag megtalálja a „depressziós áramköröket” Sarah agyában, és azok működését tereli a jó útra. „Találtunk egy helyet, egy ventrális striatum nevű területet, ahol az ingerlés következetesen megszüntette a depressziós érzéseiket. Emellett egy olyan aktivitású területet is azonosítottunk az amygdalában, amely előre jelezte, hogy mikor a legsúlyosabbak a páciens tünetei” – részletezte a doktornő.

Minden nap felért egy kínzással

Sarah azután kapcsolódott be a kísérleti vizsgálatba, hogy az antidepresszánsok gyakori szedése és az elektrosokk-terápia kipróbálása ellenére is hosszan tartó, súlyos depressziós rohamokkal küzdött. A 36 éves nő a BBC-nek elmondta, „minden lehetséges kezelési lehetőséget kimerített”, és azért vállalkozott a különleges terápiára, mert a betegsége miatt a mindennapi élete már rendkívül beszűkült. „Minden napot kínzásnak éreztem, alig mozogtam vagy csináltam valamit. Amikor a depresszió mélyén voltam, csak a szörnyű dolgokat láttam.”

A műtéti beavatkozás sem riasztotta el Sarah-t, aki szerint a megkönnyebbülés bármilyen lehetősége jobb volt, mint az elmúlt években tapasztalt depressziója. Az egy teljes napon át tartó operációt általános érzéstelenítésben végezték: Sarah koponyájába lyukakat fúrtak, hogy elhelyezzék az agyát stimuláló vezetékeket. Ezután az akkumulátort és az impulzusgenerátort a fejbőre és a haja alatt lévő csontba illesztették.

Azonnal érezte az implantátum hatását

A műtét után Sarah elárulta, hogy azonnal javult a hangulata. „Amikor az implantátumot először bekapcsolták, az életem azonnal felfelé kezdett ívelni, újra kellemes érzés töltött el. Néhány héten belül az öngyilkossági gondolatok is eltűntek.”

Most, több mint egy évvel az implantátum beültetése után Sarah részletesen is beszámolt arról, hogy a kezelés milyen hatással volt az életére. „Az eszköz kordában tartotta a depressziómat, lehetővé téve, hogy visszatérjek a legjobb énemhez, és újra felépítsek egy élhető életet” – mondta, hozzátéve, hogy a terápia semmilyen mellékhatását nem tapasztalta.

Arra a kérdésre, hogy érzi-e az eszköz működését, kifejtette: „Valószínűleg 15 percen belül meg tudnám mondani, hogy kikapcsolt, mert közvetlenül utána éberséget és energiát érzek, vagy elönt egyfajta pozitív hangulat.” A tanulmány részletes eredményeit a szakértők a Nature Medicine című folyóiratban tették közzé, és bár ezek ígéretesek, a kutatók leszögezték, hogy korai lenne még kijelenteni, hogy a kezelés más mentális betegségek esetén is hatásos lehet-e.

Forrás: Elle