Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

KAPCSOLAT

Ősi módszer, amivel fokozhatod a vágyat és az intimitást a kapcsolatodban

2023. augusztus 16.

3 perc olvasás

ELLE

érzelmek kapcsolatok párkapcsolat érdeklődés
Ősi módszer, amivel fokozhatod a vágyat és az intimitást a kapcsolatodban
© Shutterstock

Mindannyiunk életében fontos, hogy a szexualitás jól működjön, de nem mindig tudjuk, hogyan lendüljünk túl egy-egy nehézségen. Az ősi kultúrák sok olyan ismeretet halmoztak fel, amelyekből mindenki tanulhat. Íme néhány jó tanács az ortodox zsidóktól. 


Kevesen tudják, hogy a zsidóság szexuális szokásainak egyik legtitokzatosabb területe a niddah törvénye, a férj és a feleség elválasztása a nő menstruációja idején. Első hallásra ez a gyakorlat életidegennek és megvalósíthatatlannak tűnhet a mai korban, pedig számos olyan előnye van, amit érdemes legalább részben eltanulni.

A zsidóság szexuális szokásai sok párnak segíhetnek

A zsidóságban a férfi és a nő közötti elválás ideje a vér első jelével kezdődik, és a nő hetedik „tiszta napjának” estéjével ér véget. Ez bizony azt jelenti, hogy egy pár havonta legalább 12 napig nem érhet egymáshoz. A judaizmus tiltja a férfiak maszturbációját, így ez az időszak a férfi számára is az önmegtartóztatásról szól. A niddah, vagyis az elválasztás végén a nőnek el kell mennie egy kóser mikvébe, és megmerítkeznie egy rituális medencében, hogy aztán újra együtt lehessen a férjével. 

A zsidóság legszentebb könyve, a Tóra (Mózes 5 könyve a Bibliából) nem határozza meg a niddah törvényeinek okát, de ennek az időszaknak fizikai és pszichológiai előnyei is vannak.

Segít túllendülni a meddőségen

Nyilvánvalóak és tagadhatatlanok a niddah termékenységi előnyei, és valójában figyelemre méltó, hogy ezek a törvények milyen szoros párhuzamban állnak a mai egészségügyi szakemberek tanácsaival. Ha a pároknak nehézségei vannak a fogantatás során, a modern orvosok rendszeresen azt tanácsolják nekik, hogy a női menstruáció körüli két hétben tartózkodjanak a nemi élettől (hogy növeljék a férfi spermaszámát abban az időszakban, amikor a fogantatás nem lehetséges), és minden második éjszakán legyenek együtt a maradék két hétben. 

Kevesebb nőgyógyászati betegség

A menstruációs időszak alatt szexuális életet folytató nők érzékenyebbek a különféle hüvelyi fertőzésekre, valamint fokozott a méhnyakrák kockázata. A rituális szokásokat betartó nők ráadásul jobban figyelik a havi ciklusukat, és előbb észreveszik, ha valamilyen nőgyógyászati betegségük van.

Fokozza az intimitást

A rabbik mindig a pszichológiai előnyöket hangsúlyozták leginkább. A kéthetes kényszerszünet arra ösztönzi a házaspárt, hogy más, szellemi területen is mélyítsék el egymással a kapcsolatot. A niddah ráadásul mindkét félnek lehetőséget ad a pihenésre anélkül, hogy bárki is visszautasítva érezné magát. Ezen kívül a kéthetes várakozás segít felépíteni a párban az egymás iránti vágyat, ami különlegesebbé teszi a közösülést a hátralévő két hétben. A rabbik hangsúlyozzák továbbá az önfegyelem értékét egy olyan alapvető késztetésben, mint a szexualitás.
 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves