Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Attachment

Hogyan kötődsz? Elárulja, milyen vagy a párkapcsolataidban

2023. július 27.

3 perc olvasás

ELLE

kötődés párkapcsolat kötődési minták
 Hogyan kötődsz? Elárulja, milyen vagy a párkapcsolataidban
© Shutterstock

A kötődés rendkívül sokat elárul a párkapcsolatokról. 


A kötődési minták rendkívül fontosak a párkapcsolatokat nézve. Ma már az interneten több teszt is fellelhető, amelyek elárulhatják, hogy te, melyik típusba tartozol. A pszichológusok 3 fő különböző stílust különböztetnek meg: biztonságos kötődés, bizalmatlan-elkerülő kötődés és a szorongó-aggodalmaskodó kötődés.

A biztonságos kötődés jellemzői 

A számok azt mutatják, hogy az emberek többségének (nagyjából 55 százalék) a biztonságos kötődési stílus van meg. Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek minőségi partnerekké válnak a párkapcsolataikban, és általában elégedettek. Melegszívűek és szeretetteljesek, és élvezik a közelséget és az intimitást anélkül, hogy túlságosan aggódnának a kapcsolat állapota miatt. Képesek megnyílni partnereik előtt arról, ami a fejükben van, valamint amikor másik fél nehézségekkel küzd, támogatást és megértést biztosítanak számukra. 

Nem játszanak, és közvetlenül kommunikálnak

– mondta Marni Feuerman házasság- és családterapeuta a HuffPostnak.

A szorongó-aggodalmaskodó kötődés jellemzői 

Akik ebbe a mintába tartoznak szintén élvezik az intimitást a partnereikkel, de a különbség az, hogy túlérzékennyé válhatnak, tehát a legkisebb változás a partnerben már bizonytalanságot válthat ki bennük. Az érzelmi függőség szintén kialakulhat náluk, ugyanis a partner kivételesen fontos számukra. A probléma, hogy a szorongó-aggodalmaskodó emberek nem látják magukat pozitívan, és rendkívül lobbanékonyak tudnak lenni. 

A bizalmatlan-elkerülő kötődés

Azok, akik így kötődnek vágynak az intimitásra és a szeretetre, de nem tudnak megbízni senkiben sem, még egy partnerben sem. Félnek, hogy fájdalom éri őket, ha túl közel engednek valakit magukhoz. Nehezen tudják kifejezni az érzéseiket, és félnek attól, hogy túlságosan függnek a párjuktól. Sokszor kényelmetlenül érezhetik magukat, ha valakihez túl közel kerültek. Gyakori, hogy vegyes jelzéseket küldenek a partnernek, mert vágynak a közelségre, de közben a félelmük meggátolja őket abban, hogy élvezzék a párkapcsolatuk örömeit. Ebbe a kategóriába még beletartozhatnak az elutasító-elkerülő emberek, akik úgy érzik, hogy másokra támaszkodni a gyengeség jele, gyakran elutasítják a párjaik érzelmi szükségleteit. 

A bizalmatlan-elkerülő stílusú embereknek vegyes érzései vannak a kölcsönös függőség és az intimitás iránt. Vágynak rá és félnek is tőle. Néha szükségszerűen viselkednek, míg máskor elkerülően viselkednek. Gyakran sok vegyes jelzést küldenek partnereiknek

– magyarázta a szakértő.

Mit lehet tenni?

Fontos kiemelni, hogy azoknak is lehet boldog és sikeres párkapcsolatban részük, akik nem biztonságosan kötődnek. A lényeg azonban, hogy segítséget kell kérni egy pszichológustól vagy párkapcsolati terapeutától, ha egyedül nem tudunk megbirkózni a múltból hozott mintákkal, sérelmekkel.  Szintén fontos, hogy a partnerrel is nyíltan beszéljünk az érzéseinkről és a félelmeinkről.

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves