Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

PÁRKAPCSOLAT

Panda-szindróma: ami minden kapcsolatot szép lassan megöl

2022. július 05.

2 perc olvasás

Majoros Mirtill

párkapcsolati tanácsadó szerelem párkapcsolat szakítás Panda szindróma
Panda-szindróma: ami minden kapcsolatot szép lassan megöl
© milanvirijevic / Getty Images

Panda-szindróma? Viccesnek hangozhat, pedig a párkapcsolatok lassú és kegyetlen gyilkosa. 


Ha már régóta együtt vagy a kedveseddel, nem meglepő, ha megjelenik a Panda-szindróma. 
Talán neked is ismerős: este együtt fekszetek az ágyban, olvastok vagy filmet néztek. Szorosan összebújva, mégis van valami fal közöttetek És a szex? Ó nem, arra most sehogyan nem vagy rávehető. Inkább korán alszol, csak ne fajuljanak el addig a dolgok. 

Mi is az a Panda-szindróma?

Amikor a párok szeretik egymást, de már alig szexelnek, azt Panda-szindrómának nevezik. Miért? Mert úgy fekszenek egymás mellett, mint két panda. A medvék pedig arról ismertek, hogy túl lusták a szaporodáshoz. Vicces, ám annál találóbb az évek alatt a jelenségre tudományosan ráaggatott név. 

Minden kapcsolatban vannak szexuális szünetek, ez nem nagy baj. Ám ha hónapokig vagy akár szinte évekig nincs intim kapcsolat, az veszélyeztetheti a kapcsolatot. Mert a szex nem csak nagyszerű kikapcsolódás, és egészséges, de összeköt és bizalmat is teremt. Ezek a dolgok pedig az egészséges kapcsolat alapjai. A GFK felmérése szerint a férfiak 75 százaléka, és a nők 61 százaléka nem tudja elképzelni a kapcsolatot szex nélkül, ám amikor ebbe a helyzetbe keverednek, és egy porcikájuk sem kívánja, mégis lemondanak a testiségről, hiába tudják, hogy a vesztükbe rohannak.

Panda-szindróma: mit tehetsz ellene?

Először is foglalkoznotok kell a témával. Fel kell tenni a kínosnak tartott kérdést, és kommunikálni kell róla.

Észrevetted, hogy nem szexeltünk mostanában?

— valami ilyesmi lenne a kezdet. Sok pár elköveti azt a hibát, hogy hallgat róla, de ahol nincs probléma, ott nincs megoldás sem. Úgyhogy ha fontosabb számodra, hogy ne veszítsétek el egymást, mint az egód simogatása, akkor itt az ideje felvenni napirendi pontnak a szexszünetet. Beszéljetek arról, hogy mik lehetnek a vágy hiányának okai. Merd elmondani a párodnak, hogy mit szeretnél, és tudatosan szánj több időt kettőtökre. Esetleg jelöljetek ki heti egy estét, amikor csak egymással foglalkoztok. Meglátod majd: a pandák a szex mellett is remekül szórakozhatnak. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves