Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Párkapcsolati nehézségek

5 jel, hogy manipulálnak a párkapcsolatodban

2023. július 25.

3 perc olvasás

ELLE

manipuláció párkapcsolat
5 jel, hogy manipulálnak a párkapcsolatodban
© Shutterstock

Íme, a manipuláció jelei egy párkapcsolatban.


A manipuláció felismerhető. A toxikus párkapcsolatokban egy igen gyakori eszköz, ami miatt az elszenvedő gyakran megkérdőjelezi, hogy még mindig megvan-e a józan esze. Most összegyűjtöttük azokat a jeleket, amelyek segítenek abban, hogy felismerjük, ha a manipulálás áldozatai lettünk. 

1. Elgondolkozol, hogy veled van a baj? 

Ha már túlzottan kételkedsz önmagadban, és abban, hogy biztosan te vagy minden probléma forrása, akkor könnyen lehet, hogy valójában manipulálnak téged. Ha azt érzed, hogy a párod mindenre, amit mondasz talál egy érvet, amivel megfordíthatja, és rád háríthatja a gondokat, akkor lehetséged, hogy el kell gondolkodnod a kapcsolatotokon, ugyanis olyan nincsen, hogy minden szituációban csak te lehetsz a hibás.

2. Állandó bűntudatot érzel

Gyakori jel, ha állandó bűntudatot érzel, ahogy viselkedsz, mert a másik személy kiharcolja  belőled, hogy így érezd magad, ha esetleg nem úgy cselekszel, ahogy neki jó. Egy példa, ha mondjuk egy szabadnapot otthon töltesz, de túl fáradt vagy, ezért egész nap csak sorozatot néztél, de a partnered szóvá teszi, hogy miért nem neki kedveskedtél egy vacsorával. Rögtön jön a bűntudat érzése, ha a határok nincsenek meg köztetek, végül a vége az lesz, hogy feladod a saját gondolataidat azért, hogy őt boldoggá tedd.

3.  Megpróbálod figyelmen kívül hagyni a megérzéseidet

Az egyik legfontosabb jel, ha a belső megérzésed azt sugja, hogy valami nem oké, de próbálod elhessegetni ezeket a gondolatokat. A manipulációnál különösen fontos, hogy hallgassunk a belső hangokra, mert rengeteg fájdalomtól menthet meg minket, ha elég erősek vagyunk ahhoz, hogy ne szorítsuk háttérbe a saját gondolatainkat. 

4. Tojáshéjon jársz

Veled is előfordult már, hogy féltél bármit is mondani vagy tenni, mert attól tartottál, hogy veszekedés lesz a vége? Már régen rossz, ha nem mersz önmagad lenni és kiállni magad mellett, mert attól félsz, hogy valami rossz fog történni. Gyakori lehet, hogy a partner csenddel büntet, ha valami nem úgy történik, ahogy ő akarja, ezért a másik személy inkább teljesen alárendeltté válik, hogy boldoggá tegye, de közben állandó félelemben él, hogy nehogy elrontson valamit. 

5. Megkérdőjelezed a mentális egészségedet

A manipuláció nemcsak stresszt és szorongást okozhat, hanem zavartságot és bizonytalanságot is a viselkedéseddel és az érzelmeiddel kapcsolatban. Elkezdhetsz azon is aggódni, hogy a reakcióid talán valamilyen mentális probléma miatt történnek meg. A manipuláció során gyakori a gázláng jelensége, amikor a partner elhiteti, hogy nem vagyunk normálisak, és sok esetben már a valóságot sem lehet megkülönböztetni. Ha nem vagy biztos benne, hogy bizonyos dolgok megtörténtek- a párkapcsolatodban, akkor könnyen lehet, hogy az egyik legkegyetlenebb manipulációs eszközt alkalmazta a partner. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves